gegrilde asperges

gegrilde asperges

Gegrilde asperges zijn een heerlijk bijgerecht en zo klaar. Vergeet de vinaigrette niet, want die zorgt voor een smaakexplosie in je mond – en geloof me – die wil je! Maak ‘m met bieslook, of – extra lekker – met een portie verse kraailook. Waar je die vindt en hoe je die herkent? Even naar beneden scrollen en je weet het.

maken: 5 minuten / onder de grill: 5 minuten

dit heb je nodig

  • 1 bos groene asperges / of 2 als je honger hebt
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 2 eetlepels fijngeknipte bieslook / of kraailook
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • extra vergine olijfolie, ongeveer 1 deciliter
  • 1 sjalotje

zo maak je deze gegrilde asperges

1. Verwarm de gril op de hoogste stand.

2. Ondertussen doe je alle ingrediënten voor de vinaigrette – behalve het sjalotje – in de mengkom van de keukenmachine of staafmixer. Maal alles fijn. Proef en breng daarna de boel nog wat verder op smaak met een snufje zout en een fijngehakt sjalotje. Het sjalotje niet meer malen, want het is juist lekker als er ook nog wat te ‘bijten’ valt.

kraailook

En in plaats van bieslook kun je dus ook kraailook gebruiken. Die houdt qua smaak het midden tussen bieslook en lente-ui. Maar omdat je ‘m kakelvers plukt, is ie sterker aanwezig. Ik zeg: lekker! Maar goed, waar vindt je die kraailook? Nou, op ontzettend veel plekken: in stadsparken, het bos, of langs landweggetjes. Je moet ‘m alleen even herkennen: tussen het ‘gewone’ gras, zie je vaak een pluk met wat langer en donkerder gras uitsteken. Soms is dat een andere grassoort, maar vaak ook is het kraailook. Even een stengel omknakken en je weet het: als de boel naar ui ruikt, is het raak en heb je kraailook te pakken. Snij wat van het gras af. Of beter: neem een schepje mee en graaf voorzichtig een polletje uit. Thuis de boel goed wassen in een bak met water, waar je een klein beetje natuurazijn aan toevoegt. Had ik al gezegd dat kraailook ontzettend lekker spul is?

gegrilde asperges

gegrilde asperges

asperges onder de gril

3. Okee, tijd om de asperges onder de hete gril te leggen: verwijder het houtige uiteinde van de asperges. Doe ze in een bakblik en sprenkel er wat olijfolie over. Even heen en weer rollen, zodat alle asperges omhuld zijn met een dun laagje olie. Maal er wat zeezout over en schuif het blik in de oven. Blijf er even bij, want het gaat heel hard. Na een minuut of 3 zijn je gegrilde asperges klaar.

4. Leg de gegrilde asperges op een groot bord, en serveer met de vinaigrette. Lekker bij een bordje pasta of met aardappeltjes uit de oven. Of wat dacht je hiervan: combineer deze gegrilde asperges en vinaigrette met geroosterde paprika en aubergine en beleg er een stel broodjes mee voor de lunch. Keet Smakelijk!

gegrilde asperges

drakenstaarten

De meeste kinderen zullen niet meteen gaan juichen als er groene asperges op tafel staan. Geeft niks, want dan heb je zelf een extra grote portie. Maar mocht je de boel aantrekkelijker voor ze willen maken, vertel er dan bij dat het eigenlijk drakenstaarten zijn. Zo heeft de ridder op het plaatje hieronder zojuist zijn eerste draak verslagen. Een draak verslaan is niet makkelijk, maar een draak vinden is nog veel moeilijker. Daarom eten jonge ridders drakenstaarten. Als ze een uurtje later gaan plassen, ruiken ze een heel apart luchtje: onverdunde drakengeur. En wie eenmaal weet hoe een draak ruikt, kan in het bos eerder zijn slag slaan.

Hebben jullie de smaak te pakken en wil je nog wel een recept met groene asperges… uh.. drakenstaarten proberen? Kijk dan eens hier voor een ontbijtsuggestie, of  check dit recept voor een variant met risotto.

gegrilde asperges

het mafste kinderkookboek

Heb je thuis een jonge chef in de dop? Op zoek naar een leuk kadootje voor je kleinkind, neefje of buurmeisje? Check dan snel ons nieuwste kinderkookboek: Chef Het Samen met tomaat. Een lekker maf – en bekroond – kinderkookboek, dat we samen met een stel kinderen uit de buurt hebben gemaakt.

kookles voor kinderen

  • 128 pagina’s in kleur
  • voor & door kinderen
  • recepten in stripvorm
  • met een flinke schep humor
  • 14,95

Bestel Chef Het Samen met tomaat hier

En hier nog een blik op kraailook in een groot veld, zodat je weet waar je op moet letten als je de deur uit stapt 😉

gegrilde asperges