spinaziesoep

spinaziesoep

De combinatie van verse munt & dille is onweerstaanbaar. En in deze romige spinaziesoep werkt ie ook weer als de brandweer. Super makkelijk en snel klaar. In no time zet je iets bijzonders op tafel.

voor 4 personen / maken: 10 minuten / koken: 20 minuten

dit heb je nodig

  • 1 teentje knoflook
  • 2 lente-uitjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 500 gram kruimige (biologische) aardappels
  • 1,25 liter groentebouillon
  • 100 gram spinazie
  • 1,25 dl crème fraîche
  • handje verse dille
  • handje verse munt
  • 1 eetlepel honing
  • sap van een halve citroen
  • croutons

zo maak je deze spinaziesoep

1. Begin met het hakken van de knoflook en snij de lente-uitjes in stukken. Alleen het kontje van de lente-ui verwijderen, de rest gebruik je helemaal. Snij de bleekselderij in stukjes.

2. Zet een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en fruit de knoflook, lente-ui en bleekselderij een paar minuten.

3. Je kunt de aardappels schillen, maar ik boende de (biologische) aardappels heel goed schoon onder koud stromend water en wierp ze met schil en al in de pan. Wel eerst nog even in kleinere blokjes snijden. Voeg de groentebouillon toe. Zet het vuur hoger en breng aan de kook. Draai dan het vuur weer wat lager en laat alles een minuut of 15 pruttelen.

4. Dan was je de spinazie en hak je de verse kruiden fijn. Voeg bij de rest in de pan. Samen met de crème fraîche, de honing en het citroensap. Zet het vuur uit en laat alles 5 nog minuten staan.

5. Tot slot: pureer de spinaziesoep met een staafmixer of in de blender. Proef op peper en zout. Schep de soep in kommen en strooi er aan tafel wat soldaatjes (croutons) over.

kant-en-klare croutons of zelf maken?

Ik kocht een stel overheerlijke ‘soldaatjes’ (croutons) bij de popup store van De Tweede Jeugd, die zich gelukkigerwijs op kruipafstand van ons huis bevindt, maar je kunt soldaatjes ook heel eenvoudig zelf maken: Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder de korst van een paar sneetjes oud brood. Bestrijk het brood aan beide zijden lichtjes met wat olijfolie. Snij het brood in kleine blokjes. Doe ze in een bakblik en bak 5 minuten in de oven. Schep de broodblokjes tussendoor een keer om. Haal de croutons uit de oven en schudt ze door elkaar in een schaaltje met wat zout. Dan nog even op de aardappelsoep werpen.

spinaziesoep

kinderkookboeken tips!

Heb je thuis een jonge chef? Houdt jouw (klein)kind, buurmeisje of neefje van koken? Check dan hier ons nieuwe kinderkookboek Chef Het Samen met tomaat.

kinderkookboek chef het samen met tomaat

Nog meer food & fun? Voor het hele gezin zijn er natuurlijk ook nog deze twee familiekookboeken van Keet Smakelijk.

Keet Smakelijk kinderen groente

Boeken bestellen? Dat kan hier.