aan tafel

zellulf doen!

Kinderen voldoende groente laten eten? Een slimme manier is ze lekker veel soep te voeren, zo gaat er ongemerkt vaak al van alles in. Ook met ‘Zelluf doen’ bevorder je de eetlust van eigenwijze koters. Test maar eens met deze frisse doperwtensoep: hou een bakje groene balletjes apart voor je peuter om in de soep te gooien. En gooi zelf ook een balletje mee!

dit heb je nodig

voor 4 personen / maken: 10 minuten / op tafel in 25 minuten

  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 bosuitjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 450 gram doperwten (diepvries)
  • 1 liter water
  • 1 handje verse muntblaadjes
  • 1 handje basilicumblaadjes
  • 1 rijpe avocado
  • 1 kneepje citroensap

zo maak je deze doperwtensoep

Was en snij de bleekselderij en de bosui in ringen. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg bleekselderij en bosui toe en fruit ongeveer 3 minuten.

Voeg de doperwten en 1 liter water toe. Zet het vuur wat hoger en laat de soep 15 minuten zachtjes koken. Zet dan het vuur uit.

Hak de verse munt- en basilicumblaadjes fijn en voeg ze toe aan de soep.

Halveer de avocado, verwijder de pit, snij het vruchtvlees in blokjes en voeg toe aan de soep.Dan nog wat citroensap erbij en de soep pureren met een staafmixer of in de blender. Zorg dat de deksel er goed op zit. (Hier ging het een keer goed mis, zoals je op de vierde foto hier onder kunt zien…).

Serveer de soep in kommen of diepe borden. Geef er een geroosterd broodje bij en vergeet de groene balletjes niet.

peuterproof

Deze doperwten-avocadosoep is peuterproof, want er is geen korrel zout aan toegevoegd. Het standaard bouillonblokje zit er niet in en da’s een stuk gezonder voor peuters. Wil je daar meer over weten, lees dan de blogpost over zout. Voor oudere kinderen en jezelf kun je de soep heel gemakkelijk verder op smaak brengen; gewoon aan tafel wat versgemalen zout en peper door de soep roeren, dan heb je een volwassen variant.

recept voor doperwtensoep

recept voor doperwtensoep

romige doperwtensoep

recept voor doperwtensoep

doperwtensoep met munt

Met dank aan Maike Keuben van Moodkids.nl voor de vrolijke foto die ze van haar peuter maakte. Zo te zien ziet Marli Anne deze soep wel zitten. Lees hier de recensie op Moodkids.

peuter soepboek keet smakelijk

bestel hier het peuter soepboek, met recepten, kleurplaten en super veel handige voedingsweetjes voor kids van 1-4.

pompoen-linzensoep