wereldvoedseldag

wereldvoedseldag

Eens per jaar is het Wereldvoedseldag. Een dag vol verhalen over lekker eten en hoe we de boel een beetje eerlijker verdelen. Gisteren werd daarvoor het oude kazerneterrein in Ede omgetoverd tot een swingend festival. Met workshops, lezingen, demo’s, muziek en coole gasten. Wij gaven de workshop ‘salade in een potje’ – een slimme manier om ‘zielige’ restjes aan een flitsend einde te helpen – en om kinderen aan het werk te zetten  

wat gaat er in?

Kijk eerst eens wat er allemaal in huis is, meestal kom je daar al een heel eind mee. Goed voor je portemonnee en daarnaast een perfecte anti-waste actie: opmaken wat er al is, ook ‘zielige’ restjes komen zo aan een flitsend einde. Heb je nog een verloren wortel en wat blaadjes sla over? Potje met maïs of bonen in de voorraadkast? Vrijwel alles komt van pas.

  • sla
  • tomaten
  • wortel
  • courgette
  • komkommer
  • radijs
  • paprika, in alle kleuren
  • peulvruchten: kikkererwten, bonen, in diverse kleuren, staat gezellig
  • maïs
  • verse kruiden: basilicum, tuinkers, koriander, bieslook
  • rode ui
  • feta / kaas
  • pasta, gekookt
  • en wat je verder maar lekker vindt…

tip 1: de dressing

Begin met de dressing, die doe je altijd onderop. Want het idee van een a salad in a jar is dat je ‘m vooraf maakt, om later mee naar je werk of naar school te nemen. Als je de dressing over de hele salade giet, verlept de boel veel sneller. Op de bodem van de pot is ie veilig, startklaar om door de salade te worden gemixed, zodra je ‘m echt gaat opeten. Een simpele dressing maak je door wat olie met azijn of citroen te mengen, beetje peper en zout erbij en voor de liefhebber wat mosterd. Alles door elkaar roeren en klaar ben je. Let op: de verhouding olie azijn = 3:1. Dus 3 lepels olie en 1 lepel azijn, anders wordt de boel te zuur. Heb je wat meer tijd en zin om te variëren met dressings? Kijk dan eens hier.

tip 2: van onder naar boven

Onderop doe je de zware ingrediënten, zoals bonen en maïs. Bovenop de lichtere ingrediënten, zoals slablaadjes en verse kruiden. Ook dat heeft weer alles te maken met het vers en fris houden van je salade. De zware ingrediënten kunnen minder snel verleppen en dus wel een stootje van de dressing en alles wat er bovenop ligt hebben. Je kunt de salad trouwens een dag of twee in de koelkast bewaren.

wereldvoedseldag

wereldvoedseldag

tip 3: leef je uit

Mix & match er vrolijk op los. Met een dunschiller kun je mooie linten maken van bijvoorbeeld winterwortel en courgette en die vervolgens kunstig in de pot draperen. Plakjes radijs zijn lekker knapperig, maar zien er ook mega-vrolijk uit, paprika kun je in alle vormen snijden, enzovoorts. En natuurlijk maak je ook je eigen etiket. Enfin, maak er wat moois van!

wereldvoedseldag

wereldvoedseldag

wereldvoedseldag

wereldvoedseldag

wereldvoedeldag

wereldvoedseldag

wereldvoedseldag

wereldvoedseldag

wereldvoedseldag

wereldvoedseldag

wereldvoedseldag

wereldvoedseldag

wereldvoedseldag

verder koken na wereldvoedseldag

Heb je de smaak te pakken? Kook dan verder uit ons kinderkookboek Chef Het Samen met tomaat. Winnaar beste kinderkookboek van de wereld!

chef het samen met tomaat

  • 128 pagina’s in kleur
  • voor & door kinderen
  • recepten in stripvorm
  • met een flinke schep humor
  • 14,95

Bestel Chef Het Samen met tomaat hier


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *