De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) adviseert om niet meer dan 25 gram suiker per dag te eten. Dat zijn 6 suikerklontjes. Ter vergelijking: in een blikje cola zitten er 10. Tijd voor een stel tips die helpen bij afkicken van suiker.
waarom zou je afkicken van suiker?
Gemiddeld eten we veel te veel suiker: zo’n 44 kilo per jaar. Da’s een flinke schep te veel en dat blijkt ook wel uit de statistieken. Op dit moment heeft half Nederland overgewicht of zelfs obesitas, dus de meeste mensen verbranden al die toegevoegde suikers niet. Daarnaast is er een diabetes 2 epidemie gaande, vroeger kregen alleen ouwe lui het (ouderdomssuiker heette het) maar inmiddels krijgen ook steeds vaker kinderen diabetes 2, met alle gevolgen vandien. De hoeveelheid suiker die we dagelijks bewust en onbewust binnen krijgen heeft hier alles mee te maken. Dit wordt ook zo benoemd door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO).
nieuw advies WHO
Om de obesitas-diabetes-en-nog-veel-meer-ongezonde-dingen-trend te stoppen heeft de WHO daarom vorig jaar een nieuw advies uitgebracht met betrekking tot suiker: Laat niet meer dan 10% van je dagelijkse calorie-inname uit toegevoegde suiker bestaan (strong recommendation). Wil je een beetje fit en gezond blijven? Dan is het volgens de WHO beter om niet meer dan 5% van je dagelijkse calorie-inname uit suiker te laten bestaan. In de praktijk komt het hier op neer: een volwassen persoon, met een normaal gewicht kan beter niet meer dan 25 gram toegevoegde suiker per dag eten. Dat zijn 6 suikerklontjes. Ter vergelijking: in 1 blikje cola zitter er 10.
zoetekauwtjes
Wat betekenen die suiker-adviezen voor kinderen? Hoeveel suiker eten zij eigenlijk?
Het RIVM voert om de zoveel jaar Voedselconsumptiepeilingen (VCP) uit. Daaruit valt globaal op te maken wat en hoeveel we eten. Kinderen van 2-6 eten volgens deze VCP gemiddeld 41 gram groente per dag (dat zijn 3 kerstomaten en 1 sperziebonen). Suiker en zoetwaren: 72 gram. Koek, gebak en biscuit: 41 gram. Niet alcoholische dranken: 573 gram. Melkproducten: 447. Granen en graanproducten: 111 gram. Allemaal producten waar vaak veel suiker aan wordt toegevoegd. Daar kom je achter als je een uurtje wat etiketten bestudeert.
30 of 5o kilo?
Maar hoeveel suiker is dat nu? Dat valt niet precies af te leiden uit bovenstaande gegevens. Dan maar kijken naar de suikerpeilingen. Probleem hierbij is dat de schattingen over suiker nogal sterk uiteen lopen. Sommige onderzoekers zeggen dat we 30 kilo per jaar consumeren, anderen houden het op 70 kilo per jaar. Laten we er 50 kilo per jaar van maken. Dat is een kilo suiker per week en 136 gram per dag. Kortom: Nog een lange weg te gaan, willen we een beetje in de buurt komen van het WHO advies (maximaal 25 gram per dag).
sluipsuikers
Veel suiker komt onbewust binnen. Het zit niet alleen in snoep, koek en frisdrank. Suiker zit ook in hartige producten: ketchup, mayonaise, soep, magere pindakaas, worst, vetloze smeerkaas, kant-en-klaar-maaltijden, pizza’s enzovoort. Hierdoor krijg je dus ongemerkt veel meer suiker binnen dan je denkt.
Omdat verpakt eten vaak een flinke dosis suiker bevat, vinden veel kinderen eten en drinken zonder suiker vies. Ze raken verslaafd aan zoet. In de schoolpauze drinken ze liever een pakje chocomel dan een beker melk. Veel ouders geven allerlei ‘gezonde’ koeken aan hun kinderen, omdat ze denken dat ze anders uithongeren. En het ziet er ook zo vrolijk uit! Maar zo worden onze zoetekauwtjes nog veel zoeter.
het grote afkicken van suiker plan
Wie minder suiker eet, is minder snel moe door een betere energiehuishouding, heeft minder snel honger, krijgt minder calorieën binnen, maakt minder snel vet aan, heeft een gezonder gebit. Suiker is jammer genoeg verslavend. Hier zijn vier top-tips die helpen bij afkicken van suiker.
tip 1: frisdrank de deur uit
Haal zo min mogelijk frisdrank in huis; dat staat namelijk bol van de suiker. Zo komt je kind ook niet in de verleiding. Uitzonderingen als een verjaardag of een speciaal etentje bevestigen de regel. Producten met kunstmatige zoetstoffen zijn geen oplossing, want het verlangen naar zoet neemt hierdoor niet af. Je calorieklok wordt bovendien in de war gebracht en het hongergevoel verdwijnt niet.
tip 2: water en thee zijn de beste dorstlessers
Geef kinderen water, thee of melk. Maak af en toe een smoothie met vers fruit – en misschien zelfs groente 😉 Leg een uitgebreide verzameling theesoorten aan, zodat je altijd verschillende smaken in de aanbieding hebt. Geef je peuter geen fles met diksap, waar ie vervolgens de hele dag aan kan lurken. Gewoon een flesje met water is de beste dorstlesser.
tip 3: suiker is suiker, ook als het ‘verantwoord’ is
Pas op met ‘verantwoorde’ tussendoortjes, je krijgt er vaak een flinke bak suiker bij kado. Ook goed om te weten: je lichaam maakt ook geen onderscheid tussen ‘natuurlijke’ suikers of gewone suiker. Helaas, dat stuk biologische chocoladetaart met palmsuiker en ahornsiroop is net zo goed/slecht als die chocotaart met gewone suiker. En nee, er zitten niet meer vitaminen en mineralen in natuurlijke suikers, dus hou jezelf niet voor de gek. Als je zin hebt in een stuk chocoladetaart eet het dan gewoon en geniet er van, maar denk niet dat het zo gezond is omdat ie uit elkaar puilt van de ‘natuurlijke’ zoetmiddelen.
tip 4: check het etiket
Wat het eerste wordt genoemd, daarvan zit er het meeste in. Zo kun je snel inschatten uit hoeveel procent suiker een product bestaat. Hier zijn extra tips waarmee je makkelijk etiketten ontcijfert: Check het etiket.
tip 5: kook zoveel mogelijk zelf
Inderdaad, dat is een voorspelbare mededeling. Maar wel een slimme en efficiënte manier om je dagelijkse portie suiker (en zout en E-nummers en lege caloriën) te reduceren. Ga lekker truttig achter het aanrecht staan en hak vers eten in de pan. Fluit er een vrolijk liedje bij, je bent lekker aan het afkicken van suiker!
stapsgewijs afkicken van suiker
Tot slot: wij weten ook wel dat het onmogelijk is om suiker helemaal uit te bannen. En dat lekkere gebakje en heerlijke toetje in het weekend eten we zelf ook graag. Afkicken van suiker gaat stapsgewijs. Ons gaat het vooral om die enorme berg van verborgen suikers in bewerkte producten, die de gemiddelde Nederlander dagelijks, constant en onbewust binnen krijgt. Daarom vindt je op deze site heel weinig recepten met suiker. Het merendeel bestaat uit lekkere, gezonde familiemaaltijden met groente in de hoofdrol. Want waar suiker de grote aanwezige is in het gemiddelde voedingspatroon, is groente juist de grote afwezige.
1% eet voldoende groente
Wist je bijvoorbeeld dat slechts 1% van de Nederlandse kinderen voldoende groente eet? Om dat te veranderen is veel uithoudingsvermogen en creativiteit van ouders nodig. Op deze site vindt je veel praktische tips en achtergronden en recepten om daar verandering in te brengen. Doe er je voordeel mee!
van havere johan
wordt het dan geen tijd om de voedingsindustrie aan te klagen .
ik heb zelf jaren in deze industrie gewerkt als technieker en wat ik zag verbijsterde mij vitamine toevoegingen kleurstoffen enz. op dit alles stond Monsanto pure chemie ook voor aspartaam puur vergif .
deze maffia de voedingsindustrie dus is verantwoordelijk voor talloze aandoeningen !
het zou verboden moeten worden maar ja verkozen worden is gemakkelijk maar iets doen is wat anders .
Rinus
Fout!!!!! Een blikje cola bevat 35 gram suiker!!!