Top! Op duurzame dinsdag werd de nieuwe duurzame koffer aan staatssecretaris Dijksma overhandigd. En natuurlijk zit ons initiatief Chef Het Samen daar ook in. We gingen er spontaan menukaarten van eten. Lees maar even verder.
duurzame dinsdag
Duurzame Dinsdag is een jaarlijks event waarop duurzame initiatieven uit de samenleving een podium krijgen in politiek Den Haag. Centrale vraag: hoe gaan we duurzamer met de aarde om? Zodat ook onze kinderen straks nog een beetje leuk kunnen leven? Daar zijn slimme oplossingen en experimenten voor nodig en die worden allemaal in de duurzame koffer verzameld. Dit jaar zitten er 488 initiatieven in die koffer. Een aantal van de initiatiefnemers was ook uitgenodigd om te komen speeddaten met overheid en bedrijfsleven. Deden wij ook, met leuke resultaten en ontmoetingen, waarover later meer.
chef het samen in de koffer
Waarom Chef Het Samen in die duurzame koffer zit? Okee, nog even in het kort: Chef Het Samen laat kinderen meer groente eten, door ze het heft in eigen handen te geven. Door samen te koken, wordt groente leuk, lekker en interessant. Dat is niet alleen gezonder, maar ook een stuk duurzamer. Want meer groente eten is een van de slimste manieren om beter met de beschikbare landbouwgrond om te gaan en daarmee de groeiende wereldbevolking nu – en straks – van voldoende voedsel te voorzien.
duurzame troonrede
Terug naar duurzame dinsdag zelf. Hoogtepunt was natuurlijk de duurzame troonrede, die dit jaar werd voorgedragen door Willem Ferwerda. Als ecoloog en oprichter van commonlands ‘restaureert’ hij overal ter wereld landschappen. En vanuit die functie heeft hij ook heel veel natuur verloren zien gaan. Een radicale omslag in ons denken en doen is urgenter dan ooit, stelt Ferwerda. Want inmiddels is meer dan 2 miljard hectare van het landschap op aarde ‘gedegradeerd’. Dat is een gebied zo groot als de Verenigde Staten en China samen. Door ontbossing, overbegrazing en erosie van deze gedegradeerde gebieden loopt onze voedselproductie, watervoorziening en algemene veiligheid ernstig gevaar.
Maar volgens Ferwerda is het nog niet te laat, op voorwaarde dat we vanaf nu grootschalig gaan teruggeven aan de natuur. Dat is namelijk de enige manier waarop we onszelf nog kunnen redden. Ferwerda spreekt over ‘restauratie economie’, waarbij ecologie en economie in elkaars belang werken. Daar hoort natuurlijk een politiek-economisch offensief met grote investeringen bij en Ferwerda doet daar dan ook een aantal concrete voorstellen voor. Maar het mooist en meest doeltreffend vind ik in dit verband het citaat van een Indiase boer die ooit aan Ferwerda vertelde waarom zijn land er zo goed bij stond in vergelijking met de kale vlaktes van zijn collega’s: When I realised that restoring my soil was restoring my soul, I started doing agriculture in a different way’.
wat ligt er op jouw bord?
Hoe dragen we zelf bij aan zo’n ‘restauratie economie’, zoals Ferwerda schetst? Hoe helpen we voorkomen dat er straks nog meer landschap moet worden gerestaureerd? In het geval van eten is dat helemaal niet zo moeilijk. Zo kunnen we minder of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Door bijvoorbeeld vaker voor groente en andere plantaardige producten te kiezen. We kunnen ook minder eten weggooien. En vaker voor lokaal en seizoensgebonden eten kiezen. Koop bijvoorbeeld geen asperges uit Peru. Vergeet aardbeien in de winter. Daar is trouwens ook een handige app voor.
Extra tips: check de familierecepten op deze site. Allemaal vegetarisch. En voor wie nog een stapje verder wil, hebben we ook vegan recepten in de aanbieding, want 100% plant power = nog beter voor het milieu. En natuurlijk geef je aan zoveel mogelijk kinderen Chef Het Samen met tomaat kado. Zodat ze zelf kunnen ervaren hoe leuk en lekker het is om een groentemaaltijd in elkaar te flansen en je eigen groente te kweken.
future proof menu
Een vrolijke kwinkslag bij het buffet van duurzame dinsdag was trouwens deze duurzame menukaart, gemaakt van eetbaar papier. ‘Don’t forget to eat this menu’. En aldus geschiedde. Het was een mooie dag. Dank duurzame dinsdag, voor de leuke mensen en alle speeddates, voor de indrukwekkende troonrede en de heerlijke bites!
duurzame dinsdag lunch, georganiseerd door Smaackmakers: Hollandse zeewierbol met auberginespread en rucola & een salade van Alkmaarse parelgort met sperziebonen en bloemkool van Hollandse bodem en geroosterde hazelnoten.