Tadadadadadada! Je baby is toe aan een eerste hapje. Papa rent naar de keuken om een banaan of peer te prakken. Mama pakt haar telefoon om alles te filmen. Maar ho, wacht even… in plaats van fruit kun je ook een allereerste groentehapje geven.
Bijna alle Westerse babies krijgen eerst een heleboel fruithapjes, want dat is lekker zoet, net als de melk van mama. Helaas versterkt dat de zoetekauw-voorkeur van je kind. Verras je baby en geef ‘m een eerste groentehap. Dat is relatief eenvoudig, omdat die kleintjes nieuwsgierig zijn naar alles wat nieuw is.
groente bijvoeren
Op de Universiteit van Wageningen werd onderzoek gedaan naar de smaakontwikkeling van kinderen in de eerste twee jaren. 108 baby’s deden mee aan het onderzoek, verdeeld over twee groepen. De eerste groep kreeg de eerste 18 dagen dat er bijvoeding werd gegeven uitsluitend groente. De tweede groep kreeg die eerste dagen uitsluitend fruit als bijvoeding. Het effect hiervan was op 1-jarige leeftijd nog duidelijk aanwezig: de groentegroep at ook op 1-jarige leeftijd meer groente en waardeerde het ook meer. Het effect was bij 23 maanden niet meer aanwezig. Volgens de onderzoekster zou dit effect echter stand kunnen houden wanneer de ouders hun kind ook tijdens het tweede levensjaar stimuleren om groente te eten. Kennelijk gebeurde dit niet of onvoldoende. Wel jammer, want die ouders en baby’s waren nu juist zo lekker begonnen…
Groente blijven geven dus. Ook na dat eerste jaar. Dat kan bijvoorbeeld met de verschillende peuterproof soepjes die we hebben ontwikkelt, zoals Plonstomaatje of Zachtjes Blazen. Deze soepjes houden rekening met de voedingsbehoeften van peuters, en er is geen korrel zout aan toegevoegd (ook een belangrijk issue als het om peutervoeding gaat). Wie vroeg begint en dagelijks voldoende groente op het menu zet, krijgt hoogstwaarschijnlijk een makkelijke(r) eter. Vertel dit groentegeheim rustig verder aan andere jonge vaders en moeders.
wanneer en wat voor groentehap?
Overleg met het consultatiebureau voordat je begint met het introduceren van vast voedsel. De Wereld Gezondheids Organisatie adviseert om babies onder de 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Daarna wordt meestal begonnen met bijvoeding. Bij flesgevoede kinderen mogelijk eerder. Maar op een gegeven moment is het spannende moment aangebroken, en welke groente kies je dan? Nou, deze bijvoorbeeld:
- broccoli
- doperwten
- avocado
- zoete aardappel
- wortel
- pastinaak
- bloemkool
- pompoen
Gewoon koken en pureren. Je kunt er zelfs een beetje moedermelk aan toevoegen, om de boel wat smeuïger te maken. Geef dezelfde soort groente vier dagen achter elkaar, voordat je een nieuwe groente aanbiedt. Op deze manier geef je je kind de kans om aan een nieuwe smaak te wennen en het ondersteunt de smaakontwikkeling.
liever biologisch
De meeste Nederlandse groenten blijven onder de veiligheidsnorm, als het om restjes landbouwgif gaat. Groenten die verwerkt worden in baby- en peutervoeding voldoen aan nog veel strengere normen. Als je vers koopt, kies dan het liefst voor biologisch, om chemische pesticiden zoveel mogelijk te vermijden. Baby-organen zijn nog maar net aan het opstarten en hun immuunsysteem is kwetsbaar. Geef ze het schoonst mogelijke voedsel.