diabetes voorkomen

diabetes

Vroeger heette het ouderdomssuiker. Tegenwoordig krijgen kinderen het ook. In nog geen drie jaar tijd is het aantal mensen met diabetes 2 gestegen met 25%. Helemaal niet leuk, maar lees het toch maar even.

WAT IS HET EIGENLIJK?

Wat is diabetes eigenlijk? Wat is het verschil tussen diabetes 1 en diabetes 2? En het belangrijkste: hoe kun je voorkomen dat je kind diabetes 2 krijgt?

Bloedsuikers geven je energie. De hoeveelheid suiker in je bloed (de suikerspiegel) wordt geregeld door een hormoon, insuline. Dat wordt aangemaakt door de alvleesklier. Bij diabetes is dit proces verstoord en wordt er onvoldoende glucose (suiker) door het lichaam opgenomen. Dat heeft twee oorzaken:

  • Bij diabetes 1 maakt de alvleesklier geen insuline aan. Dat betekent dat je insuline moet spuiten. Deze vorm ontstaat op jonge leeftijd en is vaak erfelijk.
  • Bij diabetes 2 is je lichaam ongevoelig geworden voor insuline. Vroeger kwam dat door ouderdom. Nu steeds vaker door voeding en levensstijl. Daarom zijn er steeds meer jonge kinderen met suikerziekte.

Een slecht eetpatroon kan je ongevoelig voor insuline maken. Als er elke dag heel veel suiker in je bloed komt, moet de alvleesklier zich suf werken om voldoende insuline te maken. De alvleesklier kan uitgeput raken, of je lichaam wordt resistent voor insuline. Probeer daarom pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen. Geraffineerde producten, frisdrank, taart, koek, ijs en zoetigheid geven veel te snel suiker af. Je bloedsuikerspiegel gaat dan op tilt.

Diabetes is een ziekte die specialistische zorg vereist. Zeker bij kinderen. Hoe jonger je bent, hoe meer je moet opletten dat je later geen complicaties krijgt, want je bent kwetsbaarder wat betreft hart, vaten, nieren, ogen en hoge bloeddruk. Diabetes 1 is gewoon dikke pech. Maar diabetes 2 kan in de meeste gevallen worden voorkomen en soms zelfs worden omgekeerd:

GEZOND ETEN

Kies voor langzame koolhydraten: volkorenbrood, groenten en fruit. Wees matig met tussendoortjes. Die worden veel te vaak gegeten en zitten tjokvol snelle koolhydraten en suikers. Wees dus wat strenger over frisdrank, snoepen en snaaien. Maak afspraken met de oppas, opa’s en oma’s en andere ouders. Zo versterk je de basis voor een langer en gezonder leven.

BEWEEG 

Beweging zorgt ervoor dat je spieren meer glucose opnemen, waardoor het bloedsuikerniveau daalt. Kinderen zijn van nature beweeglijk. Geef ze de ruimte!

VOORKOM OVERGEWICHT

Want dan zit er teveel vet in de cellen en de organen. Daardoor kan de insuline minder goed z’n werk doen. De cijfers zijn keihard: 80% van alle mensen met diabetes heeft overgewicht. 50% van alle mensen met overgewicht krijgt diabetes. En vrijwel iedereen met overgewicht lijdt aan insuline-ongevoeligheid. Dat is het begin van diabetes.