water gezond jong

drinken - wat geef je?

Het is heel simpel: geef geen blauwe smurfenlimonade, lichtgevende siroop, sportdrank, cola, sinas, sportdrank, light drankjes, zogenaamde ‘vitamine’-watertjes en meer van dat soort onzin aan je peuter. Suikers en al die kunstmatige toevoegingen zijn nergens goed voor. Wat blijft er over?

WATER & THEE

Water is een prima dorstlesser. Is dat saai? Geef dan thee. Thee is goedkoop en lekker. In thee zitten geen calorieën en het tast je gebit niet aan, als je het tenminste zonder suiker drinkt. Geef zelf het goede voorbeeld en doe geen suiker in de thee: je proeft meer en het went snel. Check het etiket en kies voor thee met 100% natuurlijke ingrediënten: pepermunt, zoethout, venkel, kamille, bosbessen, frambozen, lindebloesem… Laat kinderen zelf een paar smaken kiezen bij het boodschappen doen. Dan willen ze het thuis ook meteen proeven. Zit er toevallig een Turkse groentenboer om de hoek? Voor 50 cent haal je een bos verse munt, daarmee zet je 2 potten thee, dus voor 25 cent per liter ben je klaar. Tel uit je winst.

SAPJES & SMOOTHIES

Af en toe een vers sapje persen of een smoothie maken, is lekker en gezond. Overdrijf het niet, want hier kan ongemerkt ook veel suiker in gaan. Maar goed, zo nu en dan is het prima en heerlijk. Meng diverse zachte fruitsoorten met wat vruchtensap of yoghurt in de blender, ook hiermee kun je enorm variëren. Het recept voor deze oranje shake was lange tijd is favoriet bij de keet-crew:

Laat 8 gedroogde abrikozen een paar minuten in heet water wellen, zodat ze zachter worden. Haal de abrikozen uit het water en doe ze in de blender, samen met: 2 deciliter sinaasappelsap, 5 deciliter yoghurt, 3 muntblaadjes, kneepje limoensap. Minuutje laten draaien in de blender en klaar is je shake (voor 4 personen).

Zo’n sapje of smoothie is trouwens ook een goed vervoermiddel om groente in te ‘verstoppen’ en daarmee de dagelijkse portie flink op te voeren. Op deze website staan er ook een paar: Red Monster met aardbeien en tomaat, Mixico Maxico met venkel, wortel en peer, een sapje met biet, een Popeye Shake (inderdaad, met spi…) en een Tropische verrassing met mango, ananas en sla. En verder is er natuurlijk het wereldwijde web, waar je honderden recepten voor verse sappen, shakes en smoothies kunt vinden. Op ons Pinterest bord ‘Drinken’ hebben we ook een stel lekkere sapjes en shakes verzameld. Heb je een tip voor een recept dat hier niet mag ontbreken? Laat het ons weten!

SOEP

Ook een goeie: Maak regelmatig een pan soep. Het is lekker, voedzaam en meestal zo klaar. Voor de broodnodige variatie bij de lunch of als opwarmertje na school. Je kind krijgt daarmee niet alleen vocht binnen, maar ook veel groente. Slim. We hebben diverse soepen op deze website staan. Zo’n soep kan ook heel eenvoudig van tevoren worden gemaakt. Maak een extra grote pan (is nauwelijks meer werk) en vries de helft in voor later. Dan heb je altijd wat hartigs te drinken in huis.

ZUIVEL EN PLANTAARDIGE ALTERNATIEVEN

Wees matig met melk en andere zuivel. Hoewel dit soort dingen altijd moeilijk zijn om te onderzoeken, lijkt het er toch steeds meer op dat de overmatige consumptie van dierlijke eiwitten (uit zuivel en vlees) bijdraagt aan overgewicht. De gevolgen hiervan zijn al op 2-jarige leeftijd merkbaar. Het idee van Joris Driepinter is inmiddels achterhaald, kinderen hoeven echt geen 3 glazen melk per dag te drinken om gezond op te groeien. Lees er meer over bij Melk. Een bekertje melk en een bakje yoghurt zijn voldoende. Allergische kinderen geef je plantaardige varianten op basis van amandel, soja of rijst.

DAG FLES

O ja, en dan ook nog iets over flessen en drinkbekers. Vaak zie je kinderen van 3 nog steeds met een zuigfles of drinkbeker lopen, met daarin diksap waar ze de hele dag aan lurken. Da’s niet best voor zo’n kindergebit, dat krijgt de hele dag zuurstoten te verwerken, gaatjes liggen op de loer. De fles mag echt weg. De drinkbeker met zo’n tuit ook. Laat peuters gewoon drinken uit een open beker, die ze met twee handen kunnen vasthouden. Voor je dreumes zijn er speciale tuitbekers. Die zijn goed voor de mondmotoriek, spraakontwikkeling en het kindergebit.