e-nummers

E-nummers worden door fabrikanten toegevoegd om producten kleuriger, steviger, romiger, zoeter, zouter of langer houdbaar te maken. E-nummers zijn goedgekeurd door de EU, maar dat betekent nog niet dat ze gezond zijn. We  kunnen echt prima zonder al die kunstgrepen. Puur natuur is bovendien veel beter voor de smaakontwikkeling van kinderen.

MEER E = MEESTAL MINDER VOEDINGSWAARDE

Als je een voedingstabel goed leest, zie je vaak dat hoe meer E-nummers in een product zitten, hoe minder voedingswaarde het bevat. Zo zitten er in een zakje tomaten-poedersoep al snel zes E-nummers, een flinke schep zout en slechts een paar flintertjes tomaat. Maak daarom liever zelf een smakelijk soepje. Boordevol groente en zonder overbodige toevoegingen. Veel gezonder en lekkerder!

SULFIET

E-nummers met sulfiet (E220 t/m E228) worden voornamelijk gebruikt om producten te conserveren en helder van kleur te houden. Gedroogde abrikozen blijven er zo mooi oranje uit zien. Sulfiet kan echter astmatische en allergische reacties geven. Koop liever ‘bruine’ gedroogde abrikozen. Dan zit je altijd goed!

KLEURSTOFFEN 

Felgekleurde snoepjes en limonades worden vaak gemaakt met behulp van AZO kleurstoffen. Wetenschappelijk is het niet bewezen, maar fabrikanten zijn sinds 2010 verplicht op het etiket te zetten: `Dit product bevat AZO-kleurstoffen. Kan hyperactiviteit en concentratie-stoornissen bij kinderen veroorzaken.’ Soms staan ze vermeld zonder E nummer, maar met hun naam:

  • E102 (Tratrazine)
  • E104 (Chinolinegeel)
  • E110 (Oranjegeel S)
  • E122 (Azorubine/karmozijn)
  • E123 (Amarant)
  • E124 (Cochenillerood A)
  • E129 (Allurarood AC)
  • E151 (Briljant Zwart)
  • E154 (Bruin FK)
  • E155 (Bruin HT)
  • E180 (Rubis Pigment)

Los van de vraag of deze e-nummers nu wel of niet schadelijk zijn, is het snoepen zelf natuurlijk niet gezond. Kinderen krijgen zo veel te veel suiker en lege caloriëen binnen. Hoe je dat kunt voorkomen lees je bij Tussendoortjes.

KUNSTMATIGE ZOETSTOFFEN 

Je denkt misschien: ‘Ha, geen suiker, dat is goed voor mijn kind’, maar kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam (E951), cyclamaat (E952) en acesulfaam-K (E950) werken averechts. Je wordt er eerder dik dan dun van. Lees er meer over bij Zoetstoffen. Wat cyclamaat, sorbitol en xylitol betreft: peuters krijgen er al snel meer van binnen dan wettelijk is toegestaan. Geef liever helemaal geen light producten, zoals light chocomelk, light jam of light frisdrank aan je peuter. Het is misschien een open deur, maar frisdrank met ‘gewone’ suiker is ook niet echt gezond. Wat kinderen beter kunnen drinken, lees je bij Drinken.

KORTOM 

Hou het simpel; geef kinderen geen stoffen die niet nodig zijn. Kies producten zonder vreemde toevoegingen. Als je er geen soep van het etiket kunt maken, gewoon in de winkel laten staan. Er zijn ook producten zonder al die kunstgrepen. Eerlijke producten en verse groenten hebben geen rare stofjes nodig, die zijn van nature lekker.