verplicht voedselonderwijs

groente

Oeps. Negen van de tien kinderen van 2 tot 6 jaar eet veel te weinig groente. Het gemiddelde is 41 gram per dag. Dat is hetzelfde als op de afgebeelde vrachtwagenlading. Drie kerstomaatjes en één sperzieboon. Het wordt helaas niet beter als ze ouder worden. Slechts 2 van iedere 100 jongvolwassenen (dat zijn grote kinderen) eet voldoende groente. Jong niet geleerd is oud niet gedaan.

Veel volwassenen zijn zelf vaak ook geen grote groenvoereters. En tonen daarom soms iets te veel begrip voor de weerstand van hun kinderen. Die soms wel een punt hebben. Veel ouders hebben de neiging om groenten nogal lang te koken. Papperige broccoli, slappe boontjes, doorgekookte wortels. Blêh. Daar maak je kinderen niet blij mee.

groente stomen

Tijd voor een actieplan. Een prima truc: hang een vergiet in een pan met een bodempje water. Groente in de vergiet, deksel erop en stomen maar. Je kunt natuurlijk ook een speciaal stoommandje gebruiken. Door het stomen blijft de groente knapperig. Beetje olijfolie en snufje zeezout erop. En je weet niet wat je meemaakt. Groente. Is lekker!

fantaseer er samen vrolijk op los

Met een vleugje fantasie en humor wordt groente eten een stuk leuker. Veel kinderen vinden groene asperges ‘bleh’, maar als je er Drakenstaarten van maakt, willen ze vaak wel proeven. En die ‘saaie’ tomatensoep wordt ook ineens een stuk interessanter als er een hond met een tomaten-bal omheen rent.

gegrilde asperges

Gebruik slimme verkooptechnieken. Een bijzonder verhaal is het halve werk. Maak ze een dag van tevoren al een beetje nieuwsgierig. Vreemde namen zoals Heksenketel, Kluitengooi en Scheursla kunnen daarbij helpen. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. In de VS deed The Cornell University experimenten met wortels die ze X-Ray Vision Carrots noemden. Kinderen aten twee keer zoveel van die X-Ray wortels dan van gewone wortels!

Of wat dacht je van de broccolikapper? Hoe dat werkt, lees je hier.

kind eet geen groenten

knutselketen

Geen hoogstaande culinaire kunst, maar wel een leuke manier om je kinderen veel groente te laten eten is knutselketen. Kijk wat er allemaal in huis is, zet bakjes met diverse groenten op tafel en maak een mooi schilderij voor elkaar. Voor extra tips en inspiratie hoe je dit aanpakt kijk je hier. Knutselketen is trouwens ook een goeie tip om geen voedsel te verspillen.

een week zonder vlees

zelf kweken

Ook slim: laat je kinderen vrienden worden met de vijand. Plant bijvoorbeeld samen tomatenplanten, in de tuin of op het balkon. Een paar maanden later je eigen tomaat eten op een boterham is magisch. Radijs, ruccola, sterrenkers, komkommertjes zijn groentes die je ook allemaal heel gemakkelijk zelf kweekt – en die bovendien razendsnel groeien. Je hebt geen grote achtertuin nodig, ook in de vensterbank tieren ze welig.

Sinterklaastip groentetop #groentetop

in de broodtrommel

Geef rode-planeet-tomaatjes of een komkommerkano met wortelpeddels mee, in de broodtrommel naar school. En in plaats van de standaard boterham met kaas en pindakaas kun je bijvoorbeeld ook eens een wrap met humus en sla meegeven.

nieuwe schijf van vijf groente

verstoppen

Thuis haal je nog meer trucs uit de koelkast. Groenten verstop je in tomatensaus, pasta en soep.

kikkererwtensoep met prei

hou vol!

En niet te snel opgeven. Het duurt soms even voor kinderen een nieuwe smaak accepteren – en ook daar zijn prima trucs voor, kijk verder bij Proef.

meer = meer

Als je meer en vaker groente geeft, gaat je kind vanzelf ook meer groente eten. Dat klinkt verbazingwekkend simpel. En dat is het ook. In een experiment op een kinderdagverblijf kregen kinderen eerst een snack, namelijk een wortel van 25 gram. Na 10 minuten kregen ze pasta, broccoli, ongezoete appelmoes en een glas melk. Door die ene wortel, nam de hoeveelheid broccoli die de kinderen aten ook toe. En niet zo’n beetje ook, ze aten er 2 keer zoveel van.

Laura Emmelkamp Keet Smakelijk snackgroenten #KeetSmakelijk

Zo’n wortelsnack stimuleert kennelijk de groentetrek. Daar werd verder mee geëxperimenteerd. En wat blijkt? Hoe meer groente kinderen vooraf krijgen, hoe meer groente ze vervolgens tijdens de maaltijd eten. Toen ze een wortel van 60 gram kregen, verdriedubbelde de hoeveelheid broccoli die ze daarna aten. Dit experiment kun je natuurlijk ook heel eenvoudig thuis doen. Geef kinderen een half uur voordat je gaat eten alvast een bakje met tomaatjes, een stuk komkommer of een wortel. En zie wat er met de groente tijdens het avondeten gebeurt.

groenteboost

de liefste

Ook ontdekt door serieuze wetenschappers: Moeders en vaders die meer groente bij het avondeten serveren, krijgen een hoger cijfer van hun kinderen, vergeleken met ouders die geen groente bij het eten geven. Niet alleen kregen ze een hoger cijfer voor de maaltijd. Maar ook de kok zelf, werd met een andere blik bekeken. De meest gebruikte omschrijvingen voor de groente-kok: zorgzaam, attent, kundig en liefdevol. Misschien zeggen je kinderen het niet hardop, maar onbewust weten ze ook wel dat je goed bezig bent door hen van een dagelijkse portie groente te voorzien. Dus… wil je een beetje in de smaak vallen bij je kinderen? Verwen ze met meer groente 😉

baby’s

Speciale tips om van je baby een groenteliefhebber te maken lees je hier.

snackgroenten Laura Emmelkamp Keet Smakelijk

kinderen in de keuken

Zijn je kinderen inmiddels oud genoeg om zelfstandig aan de slag te gaan in de keuken? Geef ze dan ons kinderkookboek Chef Het Samen met tomaat. Of kijk eens bij ons programma voor het Chef Het Samen Kookdiploma. Daarmee leren kinderen in korte tijd 6 recepten bomvol groente koken. En reken maar dat die er in gaan!

recepten

Inspiratie nodig voor recepten bomvol groente? Die staan hier.