Vegakids

vegetariër

Steeds meer Nederlanders zijn flexitariër en dat bevalt ze prima. Een paar dagen per week geen vlees of vis eten blijkt makkelijk en lekker. Vooral als je het doet zoals in Mediterrane landen. Daar doen ze de gekste dingen met groenten. Ze kunnen zelfs een erwt op tien verschillende manieren bereiden. Verder zijn ze best macho, de mannen tenminste.

De hoeveelheid vlees die Nederlanders tegenwoordig eten, is – per persoon – per jaar –  89 kilo. Vroeger was het schaars en duur. Zelfs rijke mensen aten niet dagelijks vlees of vis. Vegetarisch eten is dus geen nieuwlichterij van een stel hippies, maar eigenlijk heel gewoon.

omnivoren

Is vegetarisch niet onnatuurlijk? Mensen zijn namelijk omnivoren. Kikkers, insecten, haver, gort, geitenvlees, koeienbloed, broccoli, tomaat, honingraat. We kunnen het allemaal eten. Dat betekent niet, dat je alles ook per se moet eten. De meeste mensen eten geen mensenvlees. Eskimo’s overleefden prima zonder groenten en fruit. Moslims eten geen varkensvlees. Vegetariërs eten helemaal geen vlees, maar de meeste eten wel eieren, kaas en melk. Je hebt ook veganisten. Die eten niks dat van dieren komt.

bio-industrie

Minderen met vlees heeft ook een andere bijwerking, namelijk dierenwelzijn. Jagers noemen we wreed, maar eerlijk is eerlijk: ze eten wel scharrelvlees en geen anoniem stukje barcodebeest uit de bio-industrie. Daar leiden varkens, kippen, koeien en kweekzalmen geen feestelijk bestaan. Ze hebben geen daglicht en geen ruimte en worden in zo kort mogelijke tijd vetgemest. Iedereen die in de bio-industrie werkt zegt: `Je moet er niet bij nadenken, anders kun je dit werk niet doen.’ Veel mensen die razend worden van dierenmishandeling, kopen wel zonder blikken of blozen kiloknallervlees bij de supermarkt. Beetje vreemd, als je er bij nadenkt.

Kies op de dagen dat je wel vlees eet daarom liever voor biologisch vlees. Het liefst van dieren die zijn grootgebracht op gras. Dat is duurder maar ook veel lekkerder en gezonder. Als je minder vaak vlees eet, hou je meer geld over voor scharrelvlees. Voordeel!

Als je gewend bent veel vlees te eten, schakel dan rustig een tandje terug. Begin met één of twee vegetarische dagen. Als het bevalt, kan je er eventueel meer van maken. Met de recepten op deze website kom je een aardig eind. Niet vergeten: Je hoeft geen vegetariër te zijn om van een maaltijd zonder vlees of vis te genieten.

vegakids

Op een dag hoor je: `Help, mijn kind wordt vegetariër. En mijn man wil meedoen.’ Relax. Wie gevarieerd vegetarisch eet, krijgt alles binnen. Ook kinderen kunnen prima groeien op een vegetarisch dieet. Een paar punten moet je echter goed in de gaten houden, de veganisten voorop:

  • Vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen in dierlijke voeding voor. Het zit in vlees en vis. Maar ook in eieren, melk, kaas, yoghurt, kwark. Als je zuivelproducten en eieren eet, krijg je voldoende B12 binnen. Veganisten moeten een supplement nemen.
  • Vitamine D. Zorgt voor sterke botten. De belangrijkste bronnen van vitamine D zijn vette vis en zonlicht. Het wordt ook toegevoegd aan voedingsmiddelen, zoals bak- en braadproducten. Vitamine D wordt ook aangemaakt door zonlicht, dus dagelijks twintig minuten zon op je hoofd en handen (of je hele lijf) is een alternatief. In de winter is er weinig zon. Een extra vitamine D via een supplement is dan een alternatief. Een vliegreis boeken naar een tropisch eiland kan natuurlijk ook. Opeens is iedereen vegetariër.
  • Jodium. Is belangrijk voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Jodium zit vooral in vis en zeewier. Het wordt standaard aan het meeste brood toegevoegd. Maar biologische bakkers gebruiken meestal zeezout. Eet je weinig vis en/of voornamelijk biologisch brood? Gebruik dan gejodeerd zout. Een stukje kombu meekoken in de soep kan ook (zie p. ). Kombu is een zeewiersoort die veel jodium bevat en een neutrale smaak heeft.
  • IJzer. Voorkomt bloedarmoede. In dierlijke producten (vlees, vis, gevogelte, eieren) zit heemijzer. Dat wordt makkelijker opgenomen dan non-heemijzer uit planten (graan, bonen, peulvruchten, bladgroenten). Maar in combinatie met vitamine C lukt dat wel. Een boterham met appelstroop en een glas sinaasappelsap is bijvoorbeeld een slimme manier om de ijzeropname te bevorderen.

hoe zit het met de keet-ploeg?

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar het eetpatroon van de Keet-crew. Zijn we allemaal hardcore vegetariër in dit huishouden? Het antwoord wisselt. Scato en Bliek zijn vegetariër; ze eten geen vlees en geen vis. Scato niet sinds zijn 15e, Bliek niet sinds zijn 5e. Ze eten wel eieren, kaas en zuivel enzo. Laura en Puck zijn flexitariër; wel vlees en vis dus, maar wat minder dan gemiddeld, zo’n twee keer per week. Sowieso staat er elke dag heel veel groente op het menu. We voelen ons allemaal fit en gezond. Vader en moeder werken te hard en slapen te weinig (da’s dan weer minder gezond). De kinderen doen het goed op school en zijn fanatieke sporters. We hebben soms ruzie, maar gelukkig ook veel lol met elkaar. Het lijkt wel een gezin 😉