prei - sing along

Prei is goed voor je zangstem. Of je schreeuwstem, want 2000 jaar geleden at de kwade keizer Nero elke dag prei, om z’n stem meer kracht te geven. Z’n bijnaam was phorophagus, dat betekent in Romeinse straattaal zoiets als ‘preivreter’. Vind je een vogel of keizer in je prei, laat ons weten hoe ze klinken.

FAMILIE VAN DE UI

Prei smaakt een beetje ui-achtig maar dan milder en zoeter. Als je bosuitjes ziet, dan snap je de gelijkenis: net een kabouterprei. Prei is ook familie van de ui en knoflook: maar dan minder bol en meer lange stam.

MAKKELIJK IN DE PAN

Meestal snij je ze in schijfjes. Bak ze kort, of wat langer in de pan. Ze vallen in rondjes uit elkaars: van groen tot leliewit. Mooi.

DAAR ZIT WAT IN

Ook als je niet van zingen houdt, is prei een aanrader. Er gaan veel stemmen op voor prei als wondermiddel: goed voor je spijsvertering, ontsmettend en tegen ontstekingen. Er zitten weinig calorieën in. Wel veel micro-nutriënten en mineralen. Het lijkt wel superfood. Net als al die andere fijne groentes trouwens.

DOE DE KEET PROEF

Prei doet het goed in diverse soepen. Wij stopten ‘m in Warme Winter, Zacht Blazen, Zoek de Camouflagesoep, Slootje met Broodje en in de Kikkererwtensoep.