spinazie - voor je... ogen?

Wie spinazie zegt, denkt aan Popeye, ijzer en spierballen. Maar spinazie is vooral goed voor je ogen. Er zit een uniek antioxidant in: luteine. Dat helpt je ogen beschermen tegen de ultraviolette stralen van de zon. Dus als je je blik net zo scherp wilt hebben als een roofdier, eet je spinazie. Dat geldt ook voor muizen die op tijd een roofvogel hoog in de lucht willen spotten: ga op een spinazieveld wonen.

SPINAZIE OPWARMEN MAG GEWOON

Onze oma’s waarschuwden ervoor, maar onterecht: spinazie kun je rustig opwarmen, is nu definitief bewezen. We zullen je een cursus scheikunde met nitrieten en nitraten besparen, maar dit is goed uitgezocht. Geen zorgen.

Spinazie is trouwens ook ongekookt superlekker: een goeie spinaziesalade bij de lunch is zo gemaakt.

ROESTIGE RESEARCH

Spinazie zit vol sterke verhalen. Het bevat ijzer, maar 10 keer minder dan ze in 1919 dachten. Oeps, een 0 teveel in de berekening. Dus Popeye heeft z’n ijzersterke spieren niet aan spinazie te danken. Dat-ie geen bril heeft klopt per ongeluk wel, door die luteïne.

DAAR ZIT WAT IN

Spinazie is naast goed voor je ogen ook goed voor je weerstand, je botten en je hart. Zorg wel dat je ogen groter zijn dan je maag, want als je 400 gram spinazie kookt hou je maar 200 gram over.

DOE DE KEET PROEF

We hebben spinazie verstopt in een Diep Zee Shake. Vertel je kinderen niks, of laat ze raden; dat er spinazie in zit kun je niet proeven. Laat ze ook de spinazie zoeken in onze Camouflagesoep. Minder moeilijk om te detecteren, wel zo lekker.