tosti ketchup zonder suiker

ketchup zonder suiker

Dat was toch wel weer even een aha-verrek-ja-moment, toen we laatst de uitzending van Brandpunt over ‘sluipsuikers’ zagen. Via een literfles ketchup sluipen er maar liefst 57 suikerklontjes je lichaam binnen. Nu sla je natuurlijk niet dagelijks een liter ketchup achterover, maar dat die zoet-hartige ketchup voor 25% uit pure suiker bestaat, is niet mis. Zelf maken dan maar? We doken de keuken in om te testen of ketchup zonder suiker ook de smaaktest doorstaat.

In vrijwel ieder ketchup-recept dat ik tegenkwam, wordt rode wijnazijn of gewone azijn gebruikt. Om het zuur te compenseren wordt er ook standaard suiker aan toegevoegd. Best logisch; het zoet en zuur van een goede ketchup horen elkaar te compenseren en aan te vullen. Maar wij waren op zoek naar een recept zonder suiker. Dus als we het nu eens gewoon achterwege zouden laten, zoals ons in diverse recepten voor suikervrije ketchup werd voorgeschreven? Hmmm… het resultaat viel tegen. Ons eerste experiment met homemade ketchup zonder suiker was nogal…. uhm…. tsja…. zuur….

Tweede poging: Om de zoet-zure smaak die tomaten van nature in zich hebben te versterken, schoven we ze de oven in. Dus niet direct in een pan, zoals standaard wordt voorgeschreven, maar eerst een half uur roosteren, met wat uien, peper, zout en olie. En daarover wat balsamico, want die is veel minder zuur dan gewone azijn en versterkt bovendien de smaak van alles waar het mee in aanraking komt. ‘Wat ruikt het lekker!’ riep zoonlief spontaan toen ie thuis kwam uit school. Iets later wisten we het zeker: ketchup zonder suiker is #yumm

ingrediënten 

  • 1,5 kilo rijpe tomaten
  • 2 rode uien
  • 1 el olijfolie
  • 3 eetlepels balsamico azijn
  • 1 theelepel versgemalen, zwarte peper
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen venkelzaad
  • eventueel: mespuntje cayennepeper

zo maak je ketchup zonder suiker

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de tomaten in kwarten en verwijder het harde gedeelte. Hak de uien in grove stukken. Doe alles in een groot bakblik. Olie, balsamico, peper en zout erbij. Husselen, in de oven schuiven en 30 minuten laten roosteren.

Haal de tomaten uit de oven en hevel ze over naar een grote pan met dikke bodem. Staafmixer erin en pureren tot een gladde saus. Kaneel en gemalen venkelzaad erbij en eventueel een mespuntje cayennepeper. Maar pas op; voor veel kinderen is dit al snel te scherp, dus als je twijfelt of het straks niet te ‘heet’ voor ze is, laat de cayenne dan achterwege.

Op een laag vuurtje de boel rustig een uurtje laten pruttelen en indikken. Tot de saus de juiste dikte heeft en door kan gaan als ketchup.

Overhevelen naar goed uitgekookte potten of een grote fles. De smaak van zelfgemaakte ketchup schijnt nog beter tot zijn recht te komen door ‘m eerst 2 weken te laten staan. Maar zolang willen wij niet wachten, wij vinden ‘m nu al heerlijk en missen de suiker voor geen meter.

De ultieme ketchup-vriend is natuurlijk een tosti. Dus haal je tosti-ijzer maar vast tevoorschijn, want morgen posten we hier een ‘Broodje Brandgevaar’. Die vinden wij tegenwoordig het allerlekkerst met homemade ketchup.

ketchup zonder suiker

ketchup zonder suiiker

ketchup zonder suiker

ketchup zonder suiker

ketchup zonder suiker

Gouden Tip van de Kerstman: Bestel hier ons nieuwe kinderkookboek

ketchup zonder suiker

Kinderen & groenten worden vrienden. Van ketchup tot curry. Van zelf kweken tot quiche. Heel veel lol voor 14,95. Verkrijgbaar bij iedere boekwinkel en natuurlijk ook online. Bestel ‘m hier.

  • 128 pagina’s in kleur
  • voor & door kinderen
  • recepten in stripvorm
  • met een flinke schep humor
  • 14,95

bestel ‘m hier

Chef Het Samen

Te koop bij iedere boekwinkel, diverse kadowinkels en natuurlijk online.

En wil je er een kado-papiertje om of graag een zakje biologisch tomatenzaad bij het boek dan komt dat dik in orde. Stuur een mail naar laura@keetsmakelijk.nl dan heb je het boek ook zo snel mogelijk in huis!

In het boek staan ook kweektips voor tomaten. Want wie eenmaal zelf tomaten heeft gekweekt, zal ze daarna met nog meer plezier eten.

chef het samen

 


46 reacties

  • hoelqng kan je hem dan bewaren? Een maand of langer

    Corina

    • Hoi Corina, je kunt de ketchup in steriele / goed uitgekookte potten doen. Deksel dichtdraaien, fles of pot op zijn kop zetten en zo laten staan totdat alles is afgekoeld. Je kunt de ketchup dan 6 maanden tot een jaar bewaren, maar hopelijk is ie eerder op 😉 Eenmaal open kan ie nog maximaal een maand in de koelkast worden bewaard.

      • Super, dankjewel Laura. Het staat nu allemaal in de oven en de potten borrelen in kokend water! Ben erg benieuwd.

  • Fijn dit recept! Ik gebruik als gezonde suikervervanger ook weleens sukrin. 100% natuurlijk en 0 GI. Maar geheel zonder zoetmaker is natuurlijk fijn. Goedkoper ook 😉

    • Hoi Annika, leuk om te horen! Sukrin kennen we niet, maar het kan dus inderdaad ook zonder 😉

  • Balsamicoazijn bevat zelf al redelijk wat suiker hé. Dus suikervrij zou ik deze ketchup niet noemen.

    • Hoi Kristof,
      dat is een nieuw gegeven voor ons. ben nu niet thuis, maar zal het etiket later wel even checken, wij gebruiken balsamico van goede kwaliteit, voor zover ik weet is daar geen suiker aan toegevoegd.

      • Ook al is de reactie al wat ouder ik wil hier toch nog even op reageren, over die suikers in balsamicoazijn kon ik het volgende vinden

        “Traditioneel verwarmt men de geperste druiven boven een zacht vuur. 30% tot 70% van het vocht laat men hierbij verdampen. Het afgekoelde vocht wordt aangevuld met balsamicoazijn uit het oudste vat. Vervolgens begint het in houten vaten te fermenteren. De suikers worden hierbij omgezet in alcohol en vervolgens in azijnzuur. Er worden geen kruiden of andere smaakstoffen toegevoegd aan de balsamicoazijn.”

        Dus volgens mij zijn er geen suikers meer over.

      • Hoi Michel, dank je voor het uitzoeken en delen, weer wat geleerd 😉

  • Ziet er zalig uit! Hebben jullie al eens geprobeerd om ‘van nature’ zoete groentjes toe te voegen zoals worteltjes, courgette of pompoen? Het lijkt me dat dit de smaak ook ten goede kan komen en meteen ook de binding van de ketchup… Mss eens het proberen waard, ik ga jullie recept alvast ook eens testen!

  • Zalig, dat gaat smaken bij mijn frietjes! Ga ik zeker eens proberen…
    Bij mijn weten voegen ze geen suikers toe aan balsamico azijjn. De suikers die aanwezig zijn, zijn van de druiven zelf. Ze worden omgezet tot alcohol en vervolgens tot azijnzuur 🙂 Sommigen voegen karamel toe maar dit enkel voor de azijn kleur te geven. No worries met andere woorden!

  • Hallo,
    Oven voorverwarmen op 200 graden heteluchtoven. En dan het tomaten prutje erin roosteren? Moet de oven dan op grilstand gezet worden??
    Groetjes Daan

    • Hoi Daan, oven niet op grilstand zetten, maar op de gewone ovenstand, groetjes en succes!

  • In mijn beleving dacht ik ook dat er in basalmico azijn suiker zit ook die van goede kwaliteit. Had jij al op je etiket gekeken?
    Groetjes Chantal

    • Hoi Chantal, in Balsamico zitten geen toegevoegde suikers, op mijn etiket staat: cooked grape must, wine vinegar. That’s it. De gekookte druiven bevatten wel natuurlijke suikers, zoals iedere fruitsoort. Hoeveel % precies weet ik niet, maar met 3 el balsamico in dit recept zal het niet veel zijn. groetjes, Laura

  • […] de website van Keet Smakelijk vond ik dit heerlijke recept. Dochterlief en ik hebben ‘m zojuist getest, met een tosti. Ik vind […]

  • Ha,
    Ik ga dit weekend de ketchup uit proberen, maar kan ik ipv de staafmixer ook een foodprocessor of blender gebruiken? En daarna in de pan laten pruttelen. Of moet je tijdens het pureren het al op een vuurtje hebben staan?

    • Hi Mirthe, je kan zeker een blender of foodprocessor gebruiken, en daarna de gepureerde tomaten op het vuur, dat hoeft niet tegelijkertijd, succes en groet, Laura

  • Kan ik ook (die heb ik nog staan) zongedroogde tomaten in olie gebruiken?

  • Gedaan zoals de gebruiksaanwijzing, geen homogene massa na staafmixen, venkel ruik je erboven uit, laat het nu even staan , mijn keuken is wel een slagveld geworden.
    14 dagen wachten voor het beste resultaat? Ben benieuwd.

    • Wil geen 14 dagen wachten , heb geproefd en de smaak is oke,
      Denk dat ik met de venkel iets te scheutig ben geweest dus de venkel overheerst een beetje, maar het is te doen.
      Volgende keer doe ik er iets minder venkel in.

      • venkel zou idd niet mogen overheersen, hoop dat je keuken ook weer op orde is 😉

  • Zou het ook met gezeefde of tomatenstukjes uit blik willen (om tijd te besparen) zodat je alles direct kan verwarmen met de kruiden.

    • Hoi Erika,
      ben benieuwd, de smaak wordt waarschijnlijk wel heel anders, want door het roosteren krijgen alle ingrediënten meer smaak.

  • Wat een leuk en heerlijk recept, mijn keuken gelukkig geen slagveld, maar ruikt wel heerlijk. Smaak is ook goed, altijd wennen t.o.v de gefabriceerde ketchup. Maar dank voor dit recept, weer iets op mijn zelf te maken lijst, die groeit en groeit …Top!!

    • Ha karen, leuk om te horen, heb ‘m zelf al weer een tijdje niet gemaakt, maar nu krijg ik ook weer zin in homemade ketchup!

  • Hi!

    Leuk recept 🙂 Misschien een paar suggesties erbij:

    Je kunt ketchup niet alleen van tomaat maken (al wordt er in de inleiding nergens gesproken over het maken van tomatenketchup).

    – Je kunt balsamicoazijn deels vervangen door bietensap. Het maakt het iets gezonder en je proeft het verschil zeker niet. De tomatenketchup krijgt alleen een iets donkerdere smaak. Je kunt zelfs ketchup maken met biet als basisingrediënt en tomaat als toevoeging.

    – Aarzel niet om die laatste tomaten op de markt te kopen die al helemaal zacht zijn, maar die je wel voor een prikkie kunt kopen aan het einde van de dag. Perfect voor dit recept. Sterker nog; hoe zachter hoe beter. Houd alleen wel rekening met de temperatuur van de oven bij het roosteren. Hoe rijper ze zijn, hoe lager je de temperatuur zet, zodat het vocht makkelijk en niet te snel ontsnapt uit de tomaat (beetje uitproberen, zijn geen richtlijnen voor, omdat ovens verschillen en het formaat en soort tomaat grote verschillen met zich meebrengt).

    – Je kunt eindeloos combineren met geroosterde tomaat. Ik heb niet lang geleden een saus gemaakt van aardbeien, tomaten, basilicum en munt. Ligt, as we speak, in m’n vriezer als saus voor bij een mooie vis bijvoorbeeld, maar als je er met een vork doorheen gaat en de ijskristallen schraapt en dit herhaalt iedere 6 uur, houd je een hele mooie granita over. Dat gebruik je bijvoorbeeld weer voor bij een dessert of in een spoom of cocktail.

    – Heb je jouw tomaten iets te lang geroosterd? Gooi ze dan in een gesteriliseerd potje met rozemarijn, knoflook, citroenrasp en olijfolie en laat 1 week staan. Resultaat: Gedroogde tomaten op voorraad en je hoeft niet weg te gooien.

    – Je kunt de ketchup ook in folie rollen tot een cilindervorm en invriezen in plasticfolie. Als je het uit de vriezer haalt, kun je er hele dunne plakjes vanaf snijden die er heel mooi uitzien op een bord. Voor stevigheid ( en om het smelten tegen te gaan) kun je eventueel agar agar toevoegen als de tomaten niet meer koken. Agar agar kun je vinden bij AH bij de bakproducten. Gelatine is ook mogelijk, maar iets bewerkelijker.

  • Begrijp niet dat jullie keuken een slagveld is. De mijne zit in de oven, benieuwd. Ik zie paprika op de foto, maar die staat niet in het recept, toch?

    • Hoi Noreille, je hebt helemaal gelijk! De foto met de paprika was nog van een eerder recept, maar we hebben het aangepast en er nu ook de juiste foto bij gezet, dank voor je oplettende oog! Veel plezier met de ketchup, hopelijk valt ie in de smaak! groeten van Laura

  • Ik heb, alles biologisch, 2 kg tomaten gebruikt, 2 rode uien, 4 tenen verse knoflook, 1 rode peper zonder zaadjes, 1 punt paprika, 1 rode paprika, 4 cm verse gember, 2 zongedroogde tomaten en wat van de olie plus olijfolie en de rode balsamic en dat geroosterd. Daarna met wat himalaya zout, gemalen 4 seizoenen peper, theelepel kaneel, theelepel ketoembar gepureerd, geproefd en naar mijn smaak mocht het iets zoeter dus een scheutje agavesiroop erbij gedaan en met 2 laurierblaadjes een uurtje laten pruttelen. Geen venkel of cayennepeper dus, iets meer specerijen en wat pit door de rode peper. Heel erg lekker!

  • Ketchup gemaakt, staat lekker in de kelder te rijpen! Ben nu errug nieuwsgierig naar dat broodje brandgevaar maar kan het nergens vinden…

    • Hoi Joyce, broodje brandgevaar staat bij de lunchgerechten, je vindt het zo: ga via de navigatie bovenaan naar ‘eten’ dan naar ‘lunch’ 2e pagina staat tosti variaties, diverse tosti’s. Je kunt ook tosti invullen via de zoekoptie, dan 2e van boven en je bent er. keet smakelijk! groet, Laura

  • Hallo ik heb een vraagje…. wil zo graag zelf ketchup maken… alleen mag ik geen ui en knoflook hebben. Ook geen fam van de ui…. ik mag alleen de groene gedeelte van bosui wel…. hoe combineer ik dit met het recept van u?… groetjes jellie

    • Hoi jellie, in dat geval zou ik de ui gewoon weglaten. Knoflook zit niet in deze ketchup, dus daar heb je geen last van hebt Lijkt het me ook erg lekker om het groene gedeelte van de bosui erbij te doen. Als je dat wel mag, is dat een heerlijke smaakmaker voor deze ketchup.

  • Waarom het venkelkruid? Vooralsnog niet te krijgen hier. Ligt vast aan mij….zou het zonder kunnen?

    • Hi Ine, venkelzaad is in principe bij iedere supermarkt verkrijgbaar. Het zit erin omdat het lekker is, maar je kunt het ook gerust weglaten 😉

  • Waarom het venkelzaad? Vooralsnog niet te krijgen hier. Ligt vast aan mij….zou het zonder kunnen?

  • Tip: Neem i.p.v. kaneel koekkruiden. erg lekker door o.a. de piment

  • ..en neem een goed merk tomaten in blik als je buiten het seizoen ketchup wil maken.

  • […] heerlijke recept van Keet Smakelijk is hoe ik ‘m […]

  • Comments are closed.