karin uitpakken

lekker opscheppen en uitpakken

Van de kinderkookboeken van Karin Luiten word je instant vrolijk. Twee maakte ze er: Lekker Opscheppen (2009) en onlangs verscheen deel 2: Lekker Uitpakken (2016). Die boeken maken me ook nieuwsgierig naar Karin’s keukenavonturen als kind, dus we spraken af voor een kop koffie (en thee).

Maar eerst nog even over die twee kinderkookboeken zelf: eigenzinnige figuurtjes loodsen je door gevarieerde recepten: vlees, vis, kip, groente, brood, koek en toetjes. Van alles wat. Onderweg wordt je vermaakt door melige groentemoppen en handige weetjes en daarnaast door een stel opgeruimde karakters: een ventje dat van een dunschiller glijdt, een fitgirl die een grote ovenschaal optilt, een zingende ober of een hele familie die gezamenlijk een vorkje prikt uit een grote pan met shakshuka. Tussen de recepten en al die beweeglijke karakters door danst Karins handschrift: kordaat, eigenzinnig en sympathiek. Hierdoor wordt zelfs het verschil tussen een koekenpan, een hapjespan en een wok interessante kost. Knap werk!

koken karin

exotische macaroni

‘Koken leer je alleen door gewoon eens iets te gaan doen in de keuken’ is één van de eerste dingen die Karin noemt als we afspreken. ‘Als kind kookte ik eigenlijk nauwelijks. We aten thuis vrij basic: aardappels, vlees, groente. Macaroni was al erg exotisch. Mijn vader kookte überhaupt niet. Voor hem heb ik een keer een ‘kookboekje’ gemaakt. Daarin stond onder andere: ‘neem een blik soep en maak het open.’ Mijn moeder maakte trouwens wel heerlijke tomatensoep. Ik ben opgegroeid in het Westland, dus verse tomaten in overvloed. En de buurman had een grote maggiplant in zijn tuin. Daar haalde mijn moeder een stuk vanaf en door die verse maggi werd de soep heel lekker. Dat herinner ik me nog heel goed. Op een dag waren mijn ouders weg en besloot ik zelf tomatensoep te maken. Nadat ik een kop soep had genomen, zette ik de volle pan terug in de kast. Na twee dagen kwam die pan weer uit de kast en bleek de boel beschimmeld. Bij dat soort dingen sta je helemaal niet stil als kind, die leer je alleen maar door te gaan koken.’

Hoe en wanneer ontstond de liefde voor koken?

‘Na de middelbare school ben ik een jaar au pair in Zwitserland geweest. Ik paste op drie kinderen, voor wie ik onder andere moest koken. Een enorme eye-opener was de kip die de moeder van die Zwitserse kinderen maakte: ze schoof hem simpelweg in de oven, alleen met wat olie, zout en kruiden, en dan kwam ie er meer dan verrukkelijk uit. Dat was echt een eye-opener (kleine moeite, groot effect!). Thuis aten we alleen kipfilet, een wereld van verschil met die hele kip uit de oven. Dat heeft mijn liefde voor koken aangewakkerd. Het inspireerde me om van alles en nog wat te gaan koken. Ik scheurde recepten uit tijdschriften en die kinderen vonden het lekker wat ik maakte. Ze waren overigens ook erg wispelturig; de ene dag aten ze wel peterselie, de andere dag niet. Daarom zijn de meeste recepten die ik voor kinderen schrijf ook niet al te ingewikkeld. Bij de GMT’s (Grote Mensen Tips) staan vaak extra kruiden als suggestie. Daar zit meteen ook weer aspiratie in voor de kinderen zelf.’

Kookles voor kinderen, past dat op school?

‘Op zich is het hartstikke leuk, maar de meeste scholen zijn er totaal niet op uitgerust. Dus je moet dan best wel creatief zijn en andere invalshoeken verzinnen. Een paar jaar geleden heb ik met mijn eerste kinderkookboek, Lekker Opscheppen, een tour langs verschillende scholen gemaakt. Daar leerde ik kinderen mayonaise maken, en deden we bijvoorbeeld smaaktesten met een blinddoek voor. Dat soort digen vinden kinderen heel leuk. En ze zijn eigenlijk allemaal geïnteresseerd, want zodra je vraagt: wie wil me helpen? Gaan er 30 vingers omhoog.’

karin koken

Taarten bakken of groente de pan in hakken?

‘Cupcakes ben ik zelf geen fan van, maar veel kinderen vinden het geweldig. En als dat de manier is om hun interesse voor koken aan te wakkeren, dan is dat natuurlijk ook prima. Wat me trouwens enorm opviel tijdens de kookworkshops die ik onlangs bij diverse boekhandels gaf, is dat kinderen alle soorten groente naar binnen werken. Staan er tomaatjes op tafel, dan zijn die in no time op. Tijdens die workshops maakten we ‘blote’ loempia’s (spring rolls), met daarin geraspte wortel, taugé, mihoen, radijs en verse kruiden. Heel makkelijk en leuk om te maken met kinderen, ze proeven en eten gewoon alles. Dus als je ze groente geeft, en als ze het zelf maken, ach joh, dan vinden ze het gewoon lekker.’

* * *

Karin Luiten, Lekker uitpakken (2016), isbn 9789021667485  € 16,99

Karin Luiten Lekker opscheppen (2009), isbn 9789021667485, € 12,50

PS wil je een persoonlijk gesigneerd exemplaar met eventueel een speciale erin geschreven boodschap en/of illustratie naar eigen wens? Bestel dan hier.

covers karin


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *