Geen populaire vraag, want Nederlanders zijn nogal gek op vlees. Veel mensen eten het dagelijks, sommigen zelfs 3 keer per dag. Dus je bent als snel een ‘falafel-fucker’ of een ‘groente-goeroe’ als je daar iets aan zou willen veranderen. Arjen Lubach trekt zich er niets van aan en neemt stelling met een eenduidig JA.
Lubach zoomt in op de vraag: hoe duurzaam is het eten van vlees? En maakt daarbij op zijn eigen hilarische wijze duidelijk welke effecten de productie van vlees heeft op het broeikaseffect, watertekorten en ontbossing.
broeikaseffect
De vleesindustrie is de allergrootste vervuiler ter wereld. Wow. dat klinkt best stellig. Hoe ziet dat plaatje er uit? Wat moeten we ons daar bij voorstellen? Nou dit: Veeteelt stoot meer broeikassen uit als alle auto’s, brommers treinen, boten en vliegtuigen bij elkaar. Als iedereen stopt met het eten van vlees, heeft dat een positievere invloed op het klimaat dan wanneer iedereen accuut stopt met autorijden, vliegen, brommen en jetskiën.
watertekorten
Om een kilo rundvlees te produceren is 15.000 liter water nodig. Dat is niet echt duurzaam. Zeker niet in een wereld waarin water steeds schaarser wordt, zoals in Californië, India, het Midden Oosten, China en grote delen van Afrika inmiddels het geval is. Iemand met extreem veel dorst drinkt misschien 4 liter water per dag, maar dit is peanuts als je het vergelijkt met de hoeveelheid water die nodig is om 1 biefstukje te produceren: 3.000 liter water zijn er nodig voordat het op je bord beland.
ontbossing
Om alle dieren in de bio-industrie van eten te voorzien, worden er enorme hoeveelheden soja verbouwd. Dat betekent ontbossing op grote schaal. Dit gebeurt vooral in Zuid Amerika, Indonesië en Afrika, waar de grond goedkoop is. Na een paar jaar soja verbouwen is de grond echter uitgeput en moeten er weer nieuwe bossen worden gekapt. Om er een concreet beeld bij te schetsen: de afgelopen 40 jaar is hierdoor 20% van het regenwoud in het Amazonegebied verdwenen. Om het wat dichter bij huis te houden: als we hier de boel zouden ontbossen om soja te verbouwen, dan zou binnen 2 jaar heel Nederland zijn omgekapt en afgefikt.
postbus 51
De productie van vlees drukt heel zwaar op het milieu en draagt in sterke mate bij aan klimaatverandering. Als de hele wereld zou eten zoals we hier in het Westen doen… dan hebben we 3,6 aardbollen nodig. Een onhoudbare situatie. Steeds meer partijen zetten zich daarom in voor een duurzamer eetpatroon. Natuur & Milieu, Oxfam Novib en Jumbo Supermarkten presenteerden vorige week het Menu van Morgen waarin wetenschappelijk is berekend met welk voedselpatroon het mogelijk is om wereldwijd 9 miljard mensen (op dit moment zijn we met 7 miljard, in 2030 met 9 miljard) gezond én duurzaam te voeden. De conclusie: veel minder vlees en veel meer groente op ons bord (zie de graphic hieronder). Ook het kabinet concludeert dat ons huidige eetpatroon niet houdbaar is. Maar van een Postbus 51 spot is het nog niet gekomen. Arjen Lubach neemt alvast een voorschot. Mag het een onsje minder zin? Bekijk het filmpje en je bent in 1 klap bijgepraat. Wederom geestig en briljant verbeeld 😉
Beeldcredits Menu van Gisteren / Menu van Morgen: Blonk Consultants in opdracht van Oxfam Novib, Jumbo Supermarkten en Natuur & Milieu.
* * *
Lees, kijk en kook samen met kinderen uit de boeken van Keet Smakelijk