plaattaart met asperges

plaattaart met witte asperges en doperwten

Ze zijn er nog heel even, dus geniet er van zolang het nog kan. Op 24 juni is het seizoen van de witte asperges al weer afgelopen. Oftewel: Nog 2 weken om deze plaattaart met asperges en doperwten te maken. Ons volwassen enthousiasme voor het ‘witte goud’ wordt overigens niet door de meeste kinderen gedeeld. Die vinden het vaak maar een stel witte glibberige staken, die je aanstaren vanaf een wit bord. Daarom hebben we ze kleiner gemaakt en ‘verstopt’ in deze plaattaart. Ongemerkt gaat er zo toch weer een flinke portie groente naar binnen. Avec plaisir!

Bereiden: 15 minuten / in de oven 30 minuten

Dit heb je nodig voor 4-6 personen en zo maak je het:

  • 9 plakjes (roomboter)bladerdeeg
  • 500 gram asperges
  • 400 gram doperwten (gedopt, diepvries)
  • 125 ml crème fraîche
  • 3 eieren
  • 2 handjes basilicumblaadjes, fijngesneden
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram Parmezaanse kaas

Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de plakjes bladerdeeg op het aanrechtblad ontdooien, dit duurt ongeveer 10 minuten. Bedek ondertussen een bakplaat met bakpapier. En verdeel 9 plakjes bladerdeegover het bakpapier. Rek de plakjes een beetje uit, zorg ervoor dat ze elkaar overlappen en druk goed aan, zodat het 1 geheel wordt. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg. Zo voorkom je dat het straks in de oven als een gek omhoog bolt. Zet het bladerdeeg in de oven. Na 10-15 minuten heb je een knapperige bodem. Haal het bladerdeeg uit de oven en laat iets afkoelen.

Verwijder het houtige uiteinde van de asperges en schil ze met een dunschiller.

asperges plaattaart

 

asperges plaattaart

Kook de asperges 10 minuten.

asperges plaattaart Keet Smakelijk

Voeg de laatste 2 minuten de doperwten toe. Giet alle groente af en laat uitlekken in een vergiet. Snij de asperges in stukjes van 1 cm.

Meng in een grote kom de crème fraîche met de eieren, de fijngesneden basilicum, de Parmezaanse kaas en het zout. Voeg de doperwten en asperges toe en schep alles voorzichtig om.

Verdeel het ei-groentemengsel over de taartbodem. Zet de plaattaart terug in de oven en bak zo’n 20 minuten.

Lekker met een knapperige salade. Keet Smakelijk!

recept voor plaattaart met witte asperges en doperwten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *