Heerlijk, het aspergeseizoen is weer begonnen! Maar omdat de meeste kinderen zo’n bleke asperge minder spannend vinden dan volwassen eters, hebben we er een krokant korstje omheen gebakken. Wat je dan krijgt, is een totaal andere knakker; een heerlijke, eerlijke aspergepatat. Vette vingers krijg je er gratis bij.
Verwijder het houtige uiteinde van de asperges (ongeveer 1,5 cm) en schil ze met een dunschiller.
Vul een aspergepan (of als je die niet hebt een gewone pan) met water, tot de asperges half onder het water staan. Breng het water aan de kook en laat 10 minuten koken. Giet de asperges af en laat ze wat afkoelen. Ze zijn echt loeiheet als ze net uit de pan komen, dus laat ze uitdampen tot het punt waarop je ze weer rustig kunt vastpakken.
Ondertussen pak je drie langwerpige of brede schalen. In schaal 1 doe je het meel en daar meng je 1 theelepel zout door. In schaal 2 gaan 2 losgeklopte eieren. Boven schaal 3 wrijf je de beschuiten tegen elkaar, zodat er paneermeel ontstaat. Je kunt ook kant-en-klaar paneermeel kopen, maar het is veel leuker om schurend met een stel beschuiten aan de slag te gaan.
Haal de asperges 1 voor 1 door de verschillende kommen. Eerst door het meel. Dan door de losgeklopte eieren en daarna door het paneermeel. Herhaal het stappenplan tot je alle asperges van een mooi paneerlaagje hebt voorzien.
Verwarm wat roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak in batches, een stuk of vijf per keer. Zo’n 2 minuten aan de ene kant, voorzichtig omdraaien en dan nog een minuut of twee aan de andere kant, tot ze omhuld zijn door een krokant, goudbruin laagje.
Maak de asperges hapklaar door ze in stukjes van 3-4 cm te snijden. Presenteer met een klodder homemade mayonaise:
Meng in een kom de eidooier met mosterd, zout en azijn. Klop alles door elkaar met een garde of staafmixer. Daarna de olie druppel voor druppel toevoegen en braaf blijven kloppen tot er een mooi dik mengsel ontstaat. In dunne straaltjes de rest van de olie erbij, terwijl je nog steeds klopt. Als de mayonaise te dik wordt, kun je ‘m met een klein beetje warm water weer verdunnen. Keet Smakelijk!