Als je tegen kinderen zegt: ‘Vanavond staan er groene asperges op het menu,’ dan gaan ze meestal niet spontaan op tafel dansen. Maar als je er Drakenstaarten van maakt, wordt het een ander verhaal. Daarom staat deze groene aspergerisotto ook wel bekend als…
… drakenstaarten
De ridder op de foto hierboven heeft zojuist zijn eerste groene draak verslagen. Een draak verslaan is een heel karwei, maar er een vinden is nog veel moeilijker. Daarom eten jonge ridders zo graag Drakenstaarten, want de asperges in deze risotto zorgen er voor dat je plas nogal raar gaat ruiken. En dat luchtje lijkt precies op dat van draken. Zo leren jonge ridders de geur van draken herkennen. Dus als je weer eens in een diep donker woud bent – weet je direct of er wel of geen draak in de buurt is.
dit heb je nodig voor de drakenstaarten… uh… groene aspergerisotto
- 1 witte ui
- 1 eetlepel roomboter
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 liter groente- of kippenbouillon
- 250 gram risottorijst
- 350 gram groene asperges
- 4 eetlepels bladpeterselie, fijngesneden
- 2 eetlepels bieslook, fijngesneden
- 100 gram Parmezaanse kaas
zo maak je de groene aspergerisotto
Snipper de ui. Verwarm roomboter en olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak hierin de ui 4-5 minuten op middelhoog vuur.
Breng ondertussen de bouillon in een andere pan aan de kook en hou deze warm op een laag vuurtje, zodra het kookpunt is bereikt.
Voeg de rijst toe aan de pan met de ui. Roer goed om met een houten lepel, zodat alle rijstkorrels glanzen van de olie. Voeg 3 eetlepels citroensap toe. Roer de rijst een paar keer om, tot het vocht is opgenomen. Voeg met een soeplepel hete bouillon toe, tot de rijst net onder staat.
Roer regelmatig. Wacht tot het vocht is opgenomen en voeg dan opnieuw bouillon toe. Dit herhaal je een aantal keer, tot de rijst gaar is. Dat duurt zo’n 20 à 25 minuten. De aspergerisotto moet een romige, walsende structuur krijgen.
aan de slag met de asperges
Verwijder houtige uiteinden van de asperges (niet de kopjes!) Hou 2 asperges apart voor garnering. Leg deze 2 asperges 1 à 2 minuten in kokend water en spoel ze daarna af onder koud stromend water om het kookproces te stoppen (zo blijven ze knapperig en worden het niet van die slappe slierten).
Snij de rest van de asperges in flinterdunne plakjes. Dit gaat het snelst met een keukenmachine, maar met de hand snijden kan natuurlijk ook.
Meng fijngesneden asperges, peterselie, bieslook en de helft van de Parmezaanse kaas door de risotto. Verwarm alles nog 2 à 3 minuten. De aspergeplakjes zullen door de warmte voldoende garen, maar ook een goede beet houden. Voeg eventueel nog een klont boter toe voor een romiger resultaat. Roer er nog wat bouillon door als de risotto te veel is ingedikt.
Verdeel de groene aspergerisotto over de borden en versier met de geblancheerde en gehalveerde asperges. Serveer met Parmezaanse kaas.
Lekker bij deze Drakenstaarten zijn portobella’s. Snij de paddestoelen in plakjes en bak ze snel met verse tijm en gehakte knoflook in wat olijfolie goudbruin. Voeg peper en zout naar smaak toe. Keet Smakelijk!
kinderkookboeken tips!
Lekker & gezond eten met kinderen? Check hier de familiekookboeken van Keet Smakelijk
En heb je thuis een jonge chef in de dop? Houdt jouw buurmeisje, neefje of nichtje van koken? Check dan hier ons nieuwste kinderkookboek.