tosti ketchup zonder suiker

homemade ketchup

Dat was toch wel weer even een aha-verrek-ja-moment, toen we laatst de uitzending van Brandpunt over ‘sluipsuikers’ zagen. Via een literfles ketchup sluipen er maar liefst 57 suikerklontjes je lichaam binnen. Nu sla je natuurlijk niet dagelijks een liter ketchup achterover, maar dat die zoet-hartige ketchup voor 25% uit pure suiker bestaat, is niet mis. Zelf maken dan maar? We doken de keuken in om te testen of ketchup zonder suiker ook de smaaktest doorstaat.

In vrijwel ieder ketchup-recept dat we tegenkwamen, wordt rode wijnazijn of gewone azijn gebruikt. Om het zuur te compenseren wordt er ook standaard suiker aan toegevoegd. Best logisch; het zoet en zuur van een goede ketchup horen elkaar te compenseren en aan te vullen. Maar wij waren op zoek naar een recept zonder suiker. Dus als we het nu eens gewoon achterwege zouden laten, zoals ons in diverse recepten voor suikervrije ketchup werd voorgeschreven? Hmmm… het resultaat viel tegen. Ons eerste experiment met homemade ketchup zonder suiker was nogal…. uhm…. tsja…. zuur….

Tweede poging: Om de zoet-zure smaak die tomaten van nature in zich hebben te versterken, schoven we ze de oven in. Dus niet direct in een pan, zoals standaard wordt voorgeschreven, maar eerst een half uur roosteren, met wat uien, peper, zout en olie. En daarover wat balsamico, want die is veel minder zuur dan gewone azijn en versterkt bovendien de smaak van alles waar het mee in aanraking komt. ‘Wat ruikt het lekker!’ riep zoonlief spontaan toen ie thuis kwam uit school. Iets later wisten we het zeker: ketchup zonder suiker is #yumm

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de tomaten in kwarten en verwijder het harde gedeelte. Hak de uien in grove stukken. Doe alles in een groot bakblik. Olie, balsamico, peper en zout erbij. Husselen, in de oven schuiven en 30 minuten laten roosteren.

Haal de tomaten uit de oven en hevel ze over naar een grote pan met dikke bodem. Staafmixer erin en pureren tot een gladde saus. Kaneel en gemalen venkelzaad erbij en eventueel een mespuntje cayennepeper. Maar pas op; voor veel kinderen is dit al snel te scherp, dus als je twijfelt of het straks niet te ‘heet’ voor ze is, laat de cayenne dan achterwege.

Op een laag vuurtje de boel rustig een uurtje laten pruttelen en indikken. Tot de saus de juiste dikte heeft en door kan gaan als ketchup.

Overhevelen naar goed uitgekookte potten of een grote fles. De smaak van zelfgemaakte ketchup schijnt nog beter tot zijn recht te komen door ‘m eerst 2 weken te laten staan. Maar zolang willen wij niet wachten, wij vinden ‘m nu al heerlijk en missen de suiker voor geen meter.

De ultieme ketchup-vriend is natuurlijk een tosti. Dus haal je tosti-ijzer maar vast tevoorschijn en maak een Broodje Brandgevaar. Die vinden wij tegenwoordig het allerlekkerst met homemade ketchup.

ketchup homemade tomaten zonder suiker Keet Smakelijk

homemade ketchup zonder suiker recept

recept voor homemade ketchup zonder suiker

homemade ketchup recept zonder suiker zelf ketchup maken Keet Smakelijk