‘Koop mij! Eet mij!’ roepen ze vanuit hun kratjes. Aubergines, courgettes en paprika’s zijn er momenteel in overvloed. En als je ze niet hoort, dan helpt de marktman je wel; ‘1 kilo aubergines voor één euro! Daar kun je ze zelf niet voor laten groeien!’ Zijn buurman gaat er nog even loeihard overheen: ‘3 paprika’s 50 cent! Wie maakt me los? 6 courgettes, gratis bij 2 bakken aardbeien!!’ Kortom, ga aan het eind van de dag naar de markt en sla je slag. Laad je mand vol zomergroente en maak er thuis iets lekkers mee. Deze ratatouille bijvoorbeeld, met aubergine, courgette en paprika. Rode wijnazijn geeft het gerecht extra diepte. Handje rozijnen maakt ‘t wat zoeter, zodat ook kinderen zullen smullen.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 450 gram aubergine
- 350 gram courgette,
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 2 rode uien
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 blikjes tomaten blokjes
- takje roosmarijn
- handje rozijnen
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 1 theelepel zout
- olie om te bakken
Snij de aubergine in blokjes van 1 centimeter. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak daarin de aubergineblokjes op middelhoog vuur, gedurende 10 minuten. Schep regelmatig om, zodat alle kanten gelijkmatige lichtbruin kleuren.
Snij ondertussen de courgette in blokjes van 1 centimeter. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en hak ook die in kleine stukjes.
Halveer de uien, verwijder de schil en snij ze in dunne schijfjes. Verhit wat olie in een andere grote pan en bak de ui op middelhoog vuur, zo’n 5 minuten. Voeg de paprika en de courgette toe, bak een minuut of 5. Voeg de aubergine uit de andere pan toe, samen met een eetlepel tomatenpuree en de blikjes tomatenblokjes. Takje roosmarijn, rozijnen, rode wijnazijn en het zout erbij. Schep alles om, voeg een klein kopje water toe en breng aan de kook. Zodra de boel begint te borrelen, het vuur lager zetten en 15 minuten met de deksel op de pan laten pruttelen.
Schep de ratatouille op de borden en serveer met wat pasta of rijst, of eet ‘m met deze freekeh salade. Keet Smakelijk.