raapstelen, raapsteeltjes, tortilla, wrap, avocado, venkel

raapstelen tortilla

Verse raapstelen zijn er in april en mei. Makkelijk, snel en lekker zijn ze in een stamppot. Of maak een simpele pasta met pesto, en hak daar vlak voor het opdienen 1 of 2 bossen raapstelen door. Het fris knapperige van deze voorjaarsgroente zorgt voor een fijn contrast met de beetgare pasta. Paar kerstomaatjes en/of geroosterd amandelschaafsel erover, een omelet erbij en je hebt een volwaardige maaltijd.

Waarom raapstelen in de volksmond ook wel ‘keeltjes’ worden genoemd, hebben we nog niet kunnen achterhalen. De ‘google-it-dummy-raapstelen-keeltjes’ actie leverde niets op. Een culinair historica twitterde desgevraagd: ‘raapstelen, raapsteeltjes, kelen, keeltjes, komt allemaal voor, bladmoes ook, maar het waarom van de keeltjes???’ Enfin, we zijn nu wel heel nieuwsgierig geworden naar het waarom van die ‘keeltjes’, dus wie het weet mag het zeggen: Waarom heten raapstelen in de volksmond keeltjes? #dtv

tortilla-wrap met raapstelen

Ondertussen zijn we gaan experimenteren met een nieuw recept. Voor kinderen is het altijd leuk als ze zelf wat op hun bord kunnen knutselen en deze wrap is daar perfect voor. Zet een paar bakjes met verschillende ingrediënten op tafel, en laat iedereen zijn eigen wrap beleggen. Eerst een laagje fris-romige yoghurt-dillesaus, dan wat raapstelen erbij en daar naar hartelust dungesneden venkel, avocado en gerookte speckjes aan toevoegen.

Dit heb je nodig voor 4-6 personen:

  • 2 bosjes raapstelen
  • 1 venkelknol
  • 1 avocado
  • ½ citroen
  • 1 bakje gerookte speckjes (Vegetarische Slager)

voor de yoghurt dille-saus:

  • 2,5 dl yoghurt
  • 1 dl creme fraîche
  • paar takjes verse dille
  • kneepje citroen
  • peper en zout naar smaak
    voor 6 tortilla-wraps:

voor 6 tortilla-wraps:

  • 175 gram (volkoren)meel
  • 75 gram maïsmeel
  • 3 eieren
  • 5 dl water
  • ½ tl zout

Begin met het maken van de wraps/tortilla’s. Zelfgemaakt zijn ze 100 keer lekkerder dan kant-en-klaar, is onze bescheiden mening 😉 . Meng de twee meelsoorten in een grote kom. Voeg zout toe. Klop de eieren los met het water en klop alles tot een luchtig beslag.

raapstelen tortilla, venkel, avocado, recept

 

Vet een pan in met wat olie en bak 6 tortilla’s.

recept raapstelen tortilla met avocado en venkel

Meng voor het yoghurt-dille sausje de yoghurt met de crème fraiche. Fijn gesneden dille er doorheen mengen (de dikke stelen niet meehakken, alleen de dunne ‘zijsprieten’). Op smaak brengen met peper en zout. Zet even apart. Wat trouwens ook erg lekker is: een flinke lepel tzatziki (yoghurt komkommer saus) op deze wrap ‘smeren’.

Halveer de venkel, verwijder de harde kern en snij in ragdunne plakjes. Met een keukenmachine gaat dit het makkelijkst en snelst, maar handmatig kan natuurlijk ook. Mengen met wat olijfolie, kneepje citroen en een mespuntje zout.

De avocado halveren, pit verwijderen en in mooie plakje snijden, beetje citroen erover om te voorkomen dat ie bruin kleurt.

Snij de worteltjes van de raapstelen, was ze en slinger goed droog in een slacentrifuge.

Tot slot de gerookte speckjes met wat olie in een koekenpan bakken.

De rest spreekt vanzelf: alle bakjes met ingrediënten op tafel zetten en iedereen zijn eigen wrap laten beleggen. Niet vergeten het onderwerp ‘keeltjes’ op de kaart te zetten. Wellicht kunnen je kinderen uitleggen waarom die lange stengels op hun pannenkoek ‘keeltjes’ heten. We zijn benieuwd!