wat gaat er in?
Kijk eerst eens wat er allemaal in huis is, meestal kom je daar al een heel eind mee. Goed voor je portemonnee en daarnaast een perfecte anti-waste actie: opmaken wat er al is, ook ‘zielige’ restjes komen zo aan een flitsend einde. Heb je nog een verloren wortel en wat blaadjes sla over? Potje met maïs of bonen in de voorraadkast? Vrijwel alles komt van pas. Mix & match er vrolijk op los.
- sla
- tomaten
- wortel
- courgette
- komkommer
- radijs
- paprika, in alle kleuren
- peulvruchten: kikkererwten, bonen, in diverse kleuren, staat gezellig
- maïs
- verse kruiden: basilicum, tuinkers, koriander, bieslook
- rode ui
- feta / kaas
- pasta, gekookt
- en wat je verder maar lekker vindt…
de dressing
Begin met de dressing, die doe je altijd onderop. Want het idee van een a salad in a jar is dat je ‘m vooraf maakt, om later mee naar je werk of naar school te nemen. Als je de dressing over de hele salade giet, verlept de boel veel sneller. Op de bodem van de pot is ie veilig, startklaar om door de salade te worden gemixed, zodra je ‘m echt gaat opeten. Een simpele dressing maak je door wat olie met azijn of citroen te mengen, beetje peper en zout erbij en voor de liefhebber wat mosterd. Alles door elkaar roeren en klaar ben je. Let op: de verhouding olie azijn = 3:1. Dus 3 lepels olie en 1 lepel azijn, anders wordt de boel te zuur. Heb je wat meer tijd en zin om te variëren met dressings? Kijk dan eens hier.
tip 2: van onder naar boven
Onderop doe je de zware ingrediënten, zoals bonen en maïs. Bovenop de lichtere ingrediënten, zoals slablaadjes en verse kruiden. Ook dat heeft weer alles te maken met het vers en fris houden van je salade. De zware ingrediënten kunnen minder snel verleppen en dus wel een stootje van de dressing en alles wat er bovenop ligt hebben. Je kunt de salad trouwens een dag of twee in de koelkast bewaren.
tip 3: leef je uit
Style is everything. En dat geldt zeker voor een salade in een lunchbox. Hoe vrolijker je salade eruit ziet, hoe meer zin je hebt om de boel straks op te eten. Maar dat begreep je zelf natuurlijk ook al. Met een dunschiller kun je mooie linten maken van bijvoorbeeld winterwortel en courgette en die vervolgens kunstig in de pot draperen. Plakjes radijs zijn lekker knapperig, maar zien er ook mega-vrolijk uit, paprika kun je in alle vormen snijden, enzovoorts. Maak er wat moois van!
Verder koken? Bestel hier ons kinderkookboek, uitgeroepen tot beste van de wereld!