Een van de toppers hier in huis is plaattaart. Een hartige taart met een knapperige bodem van bladerdeeg, belegd met een flinke berg groente. Net als bij pizza’s, kun je er van alles op doen; champignons, aubergine, rucola, tomaatjes, zoete aardappel, spinazie, etc. Wij versieren ‘m vandaag met courgette, tomaat en paprika. Weet trouwens wel waar je aan begint met deze taart. Want als je kinderen ‘m eenmaal hebben geproefd, zullen ze je regelmatig tot de orde roepen: ‘Mam… (of pap…) wanneer eten we weer plaattaart?’
Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de plakjes bladerdeeg op het aanrechtblad ontdooien, dit duurt ongeveer 10 minuten. Bedek ondertussen een bakplaat met bakpapier. En verdeel 9 plakjes bladerdeegover het bakpapier. Rek de plakjes een beetje uit, zorg ervoor dat ze elkaar overlappen en druk goed aan, zodat het 1 geheel wordt. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg. Zo voorkom je dat het straks in de oven als een gek omhoog bolt. Zet het bladerdeeg in de oven. Na 15-20 minuten heb je een knapperige bodem. Haal het bladerdeeg uit de oven en laat iets afkoelen.
Meng in een kommetje 3 eetlepels crème fraîche met 3 eetlepels basilicumpesto. Strijk dit mengsel uit over de taartbodem. Daarop leg je dungesneden plakjes courgette, lange reepjes paprika en 20 gehalveerde kerstomaatjes (met de bolle kant naar het deeg toe). Strooi er tot slot een halve eetlepel gedroogde oregano over.
Zet de plaattaart terug in de oven en bak 20 minuten. Tot de korst van het bladerdeeg lichtbruin is en de groente voldoende zijn geroosterd. Aan tafel eventueel nog wat versgemalen zeezout erover.
Deze plaattaart is lekker met een pittig/knapperige salade:
- gemengde sla (rucola, veldsla, little gem, spinazie…)
- kalamata olijven
- bosje radijs, in dunne plakjes gesneden
Meng de ingrediënten voor de sla en giet er een Italiaanse dressing over:
- 6 blaadjes verse basilicum
- 1 deciliter olijfolie (extravergine = van de eerste persing)
- 1 eetlepel appelcider azijn
- 1½ eetlepel Parmezaanse kaas, geraspt
- ½ theelepel dijonmosterd
- snuf versgemalen peper
Snij de basilicumblaadjes fijn en doe dat samen met alle andere ingrediënten in een jampotje. Goed schudden en klaar is je dressing.