Buitenspeeldag Nickelodeon beweging obesitas

beweeg!

Ongelooflijk, maar het schijnt echt zo te zijn: negen van de tien kinderen (4-12 jaar) bewegen te weinig. Ze zitten in de klas, ze zitten op de achterbank, ze zitten voor een TV of (spel)computer. Daar word je niet dunner of gelukkiger van. In Amerika zijn kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar gemiddeld 7.5 uur per dag bezig met entertainment op een scherm. social media, tv, computerscherm, video games, films… zo krijg je die uren wel vol. Gaan we in Nederland ook die kant op?

vallen en opstaan

Bewegen houdt je soepel en in conditie. Het helpt je spijsvertering, voorkomt depressies en slaapproblemen. Je lijf gebruiken is goed voor je motoriek, je zelfbeeld en ook voor je hersens. Zelfs nerds worden slimmer als ze vaker bewegen. Sommige vaders en moeders laten hun kinderen het liefst binnen spelen, want buiten is best eng. Maar vallen leer je alleen met opstaan. Geef ze de kans, dan breken ze later ook minder vaak hun botten.

een uur per dag

De gouden beweegregel voor kinderen is een uur per dag iets doen waarvan je hart sneller gaat kloppen. Daarvan moeten ze twee uur per week gericht sporten. Trampolinespringen, skaten en streetdance mag ook. Laat ze samen een boomhut, vlot of zeepkist bouwen. Weg met de auto, zet ze op de fiets. Laat ze meedoen aan sportieve naschoolse activiteiten en stimuleer je koters een sport te kiezen.

fastfood in de sportkantine?

Laat je niet afleiden door de frituurwalm in veel sportkantines en zwembaden. Ben je net lekker calorieën aan het verbranden, word je weer verleid met vette happen, candybars en zoete drankjes. Suggestie voor alle kantines van Nederland: bied ook volkoren tosti’s met tomaat/courgette en pesto aan, een bak met rauwkost, yoghurt-smoothies met vers fruit en meer gezonde en lekkere dingen. Langzaam is er een kentering gaande, en bieden kantines ook gezondere opties aan. Water smaakt trouwens het lekkerst als je hard gesport hebt.

Het zou ook heel sportief zijn als Sportbonden, Olympische Comités en JOGG zich niet meer laten sponsoren door bedrijven als Coca Cola en McDonalds. Deze multinationals zijn medeveroorzakers van het probleem en helaas niet de oplossing. Hun doelstellingen zijn heel anders, namelijk zoveel mogelijk Marsen, Cola, Hamburgers etc. verkopen. Door hun deelname proberen ze de oorzaak van het obesitasprobleem te verdoezelen (‘niet onze schuld, je moet gewoon meer bewegen’). Zo hopen ze wetgeving om frisdrankautomaten op scholen te verbieden  tegen te houden (onder het mom: eigen verantwoordelijkheid). Hou het zuiver en laat iedere organisatie zijn eigen werk doen en meetbare doelen halen. Anders zal het aantal te dikke kinderen in Nederland blijven toenemen. Voorspelt Keet Smakelijk.

weekendtrip

Neem je koter(s) in het weekend mee naar het strand of bos. Met vrienden en vriendinnen is dat geen straf. Denk aan stuntvliegers, beachvolleybal, speurtochten en verstoppertje met zaklantaarns in het donker. Sprokkel hout voor een kampvuur, maak een kanotocht. Laat ze voelen dat ze een lijf hebben, dat ze niet alleen virtueel leven… maar echt.

Maak lol, ren, spring, klim, val, krijs en dans. Dan zijn ze echt moe als ze naar bed gaan. Met rode koontjes, blauwe plekken en de gelukkigste grijns die er bestaat.