calorieën verbranden roze koek

calorieën tellen?

Je hebt dunne mannen die veel calorieën eten, vaak op hun kont zitten en niet dik worden. Je hebt dikke kerels die keurig diëten, sporten en bijna niet afvallen. De ene mens is de ander niet. De ene calorie is de andere niet. Aan het eerste kun je niks doen. Aan het tweede wel.

DUNNE LUILAKKEN

Die dunne luilakken eten vaak calorieën die langzaam verbranden. Verse groenten, fruit, volkorenbrood, tofu, noten, vlees of een stukje verse vis. Eerlijk eten met vitamines, mineralen, vezels en allerlei fytochemicaliën, waarvan we nog niet weten hoe ze precies werken, maar wel dat ze nodig zijn.

DIKKE SPORTERS

De tweede groep, de brave sportende diëters die niet afvallen, eet vaak voorbewerkt voedsel met geraffineerde koolhydraten. Plus allerlei lightproducten: sport- en vitaminedrankjes met een etiket waar je zonder studie chemie geen wijs uit wordt. Deze slechte calorieën hebben geen voedingswaarde, ze geven je hoogstens een kortstondig gevoel van bevrediging. En je lijf krijgt de verkeerde signalen.

OVERGEWICHT DOOR FABRIEKSVOER

Het verband tussen calorieën uit fabrieksvoer en overgewicht zie je ook terug in de statistiek. Volkeren die overschakelen van een traditioneel eetpatroon naar een typisch Westers eetpatroon worden in rap tempo dikker. Overgewicht en obesitas komen ook meer voor in de lagere sociaal economische klassen. Niet omdat die zo ontzettend veel eten of weinig bewegen. Ze eten wel vaker relatief goedkope calorieën uit junkfood, candybars, chips, snoep, light varianten, frisdrank en andere geraffineerde producten.

LIGHT IS GEEN OPLOSSING

Light jaagt de eetlust aan en verstoort je stofwisseling. Je houdt je lichaam voor de gek en zo ‘lijnen’ en jojoën we onszelf dikker en dikker. Zonde. Eet gewoon zoveel mogelijk puur en onbewerkt eten, vol natuurlijke voedingsstoffen. Daar blijf je slank en gezonde bij. En het smaakt ook een stuk beter. Vergelijk deze twee drankjes maar eens:

100 LEGE CALORIEËN

In een blikje cola zitten ongeveer 100 calorieën. Die komen vooral van de suiker, verder zitten er geen voedingsstoffen in. Deze vloeibare suikers maken kinderen dik en ze voeden hen niet.

100 VOLLE CALORIEËN

In een smoothie met aardbeien en ananas zitten ongeveer evenveel calorieën als in een blikje cola. Het grote verschil is echter dat zo’n smoothie met vers fruit juist veel voedingsstoffen bevat. Bouwstoffen die kinderen helpen gezond op te groeien: calcium, ijzer, foliumzuur, koper, magnesium, potassium, vitamine A, C, K en B6. Lekker voor lichaam en ook de hersenen profiteren hier van.

STOP MET TELLEN

Maak je kinderen dus niet caloriegek. Leer ze liever gezond eten en geef zelf het goede voorbeeld. Hou voor eens en altijd op met calorieën tellen.