anti-dieet

dieet - doe maar niet

`Hoe kan dat nou, dat m’n dochter zo mollig wordt? Ze eet bijna niks!’ Dat kan inderdaad. Het is niet altijd zo dat dikke kinderen te veel eten. Ze eten vooral de verkeerde dingen.

Tussendoortjes die zich voordoen als `gezonde’ koek, maar die bol van de suiker staan. Gekunstelde light producten waar niks echt voedzaams in zit. Frisdranken vol chemische zoetstoffen, die de spijsvertering van je kind in de war brengen. Of als echt sap verklede fruitdrankjes: suikerwater met 2% fruit.

CALORIEËN

Klakkeloos op calorieën beknibbelen schiet niet op. Je loopt rond met een constant hongergevoel en je gaat er bovendien van jojoën. Kinderen ervaren zo’n dieet als straf.

EET BETER

Er is maar één recept om af te vallen voor kinderen en dat is heel simpel. Vers eten, gevarieerd eten en ook voldoende eten. Meer groente. Minder kant-en-klaar, minder zoet. En minder koeken, snacks en tussendoortjes. Drie rozijnenbiscuits is een extra maaltijd voor een kind. Vervang suiker niet door kunstmatige zoetstof, maar wen ze langzaam aan een minder zoete smaak.

MEER BEWEGEN

Laat kinderen veel meer bewegen. Dat is niet alleen goed voor de lijn, maar ook voor het zelfvertrouwen. Verder veel lopen en fietsen. Elke dag naar school, bijvoorbeeld. Samen naar het zwembad of voetballen. Maak je kind lid van een sportclub.

ALTIJD ONTBIJT

Zonder ontbijt komt je stofwisseling minder goed op gang en krijg je eerder overgewicht. Kinderen die niet of slecht ontbijten, hebben een slechtere concentratie en leren minder op school. Als je kind moeite heeft om te eten ’s ochtends, laat het dan langzaam aan grotere porties wennen.

MINDER FRISDRANK

Frisdrank is vloeibaar snoep. Geef het alleen bij uitzonderingen (als je kind daar prijs op stelt) Bijvoorbeeld bij een feestje of etentje. Drink thee (zonder suiker graag), water, melk, versgeperst sap of maak een smoothie. Kijk verder bij Drinken.

MINDER SCHERMTIJD

TV kijken en computeren: dat doen kinderen steeds langer. Het is passief en er wordt vaak bij gesnoept en gesnackt; chips, drop, chocola en koek. Laat ze vaker buiten spelen, knutselen of gewoon een boek lezen. Zelfs dan gebruik je meer energie!