Bijna alle ouders (75%) van een kind met overgewicht, vinden dat hun kind een normaal gewicht heeft. En bijna alle ouders met kinderen die een normaal gewicht hebben, vinden dat hun kind te licht is. Dat zijn de resultaten van een Gronings onderzoek onder 450 ouders. Zwaar is dus normaal. En normaal is te licht. Veel mensen weten niet meer wat nu eigenlijk een gezond gewicht is.
DE CIJFERS
Bijna de helft van de volwassen bevolking heeft tegenwoordig overgewicht. Daarvan heeft 12,7% zelfs obesitas (ziekelijke vetzucht). En het wordt steeds erger. De Gezondheidsraad voorspelt dat in 2015 zo’n 15% tot 20% van de volwassen Nederlanders obees zal zijn.
Hier zijn nog wat cijfers. Het gaat op steeds jongere leeftijd mis. In vijfentwintig jaar tijd is het aantal kinderen met overgewicht verdrievoudigd. In 2009 was 13% van de jongens te zwaar en 15% van de meisjes. TNO voert deze Landelijke Groeistudie uit, dat gebeurde in 2009 voor het laatst. Hoe het er anno 2015 voor staat weten we dus niet precies.
ZWARE LASTEN
Als ouders van een kind met overgewicht niet zien niet dat hun kind te zwaar is, zullen ze ook geen actie ondernemen. Maar wat betekent dat voor die kinderen, behalve dat ze steeds grotere maten kleren moeten kopen?
Dikke kinderen zijn minder wendbaar en worden vaker gepest. Ze gaan vaker naar de dokter, vanwege schimmelinfecties, diabetes 2, luchtwegproblemen, hoge bloeddruk, kortademigheid en ga zo maar door. Kinderen met obesitas zijn extra kwetsbaar. Obesitas is geen tijdelijk kwaaltje, maar een ziekte waar de meeste kinderen ook als volwassenen niet meer van afkomen. Om het maar even heel hard en duidelijk te zeggen: deze kinderen zullen korter leven en zieker door het leven gaan, als we niet snel ingrijpen.
BMI CHECK
Hoe kun je overgewicht voorkomen? Door een vinger aan de pols te houden. Overgewicht ontstaat niet van de ene op de andere dag. Zet je kind niet elke dag op een weegschaal. Doe dat ook niet iedere week. Check twee keer per jaar online met een BMI calculator het gewicht. Typ ‘BMI calculator kinderen’ in en er verschijnen verschillende sites met een rekenprogrammaatje. Vul leeftijd, lengte en geslacht in en met één druk op de knop bereken je de BMI (body mass index) score van je kind. Meten is weten!
ONDERNEEM OP TIJD ACTIE
Is je kind te dik? Speel geen verstoppertje. Kijk waar de schoen wringt. Krijgt je kind te veel tussendoortjes? Drinkt het regelmatig frisdrank? Speelt het weinig buiten?
Het probleem verdwijnt door fundamenteel anders met eten om te gaan. De recepten, tips en achtergrondinfo op deze website helpen je een eindje op weg. Om bewuste en gezonde keuzes te maken. Niet voor een dag of een week, maar voor altijd. Behoefte aan extra begeleiding? kijk dan eens bij Spruitjes en Zo De aangesloten eetcoaches werken met een kindvriendelijke en oplossingsgerichte methode en helpen je kind bij het bereiken van een gezond gewicht.
DE KAST OP
Deel je kennis ook met andere ouders. Doe het wel tactisch als ze een kind met wat extra pondjes hebben. Want voor je het weet, zit iedereen op de kast. En die kan in veel gevallen dat gewicht ook niet houden.