Koolhydraten zijn al een tijdje de Zwarte Piet. Sinds het verschijnen van het boek De Voedselzandloper van Kris Verburgh en diverse Paleo boeken en studies, zijn er ook steeds meer mensen die brood, aardappels, peulvruchten schrappen.
Het is een complex onderwerp, wetenschappers vliegen elkaar hierom in de haren. Koolhydraatarm eten betekent namelijk automatisch meer proteïnen en vetten in je menu, en daar kunnen ook nadelen aan zitten, zeker voor jonge kinderen. Los van de vraag of zo’n koolhydraatarm dieet daadwerkelijk gezond(er) is, lijkt het ons erg onpraktisch om kinderen zonder zoiets basaal als brood op te voeden. Wat geef je ze dagelijks mee naar school? Natuurlijk, er zijn allerlei alternatieven, maar die zijn behoorlijk tijdrovend, onpraktisch en vaak duur. Voor de meeste werkende ouders is het niet haalbaar dit soort lunches ’s morgens in alle vroegte te bereiden. We zijn heel benieuwd of er ouders zijn die hun kinderen paleo lunches meegeven, en waar die dan zoal uit bestaan.
SNELLE SUIKERS
Het klopt overigens dat Moderne Mensen, kinderen in het bijzonder, dagelijks veel te veel koolhydraten eten, en dan vooral in de vorm van snelle suikers: koek, snoep, cake, sportdrank, frisdrank, witte pasta. Daar kun je inderdaad maar beter zo weinig mogelijk van eten. Dat zijn de snelle koolhydraten die in vet worden omgezet.
LANGZAME KOOLHYDRATEN
Maar voor de ‘langzame’ koolhydraten, hoef je niet zo bang te zijn. Dit soort koolhydraten vind je in bonen, volkoren brood, noten, rauwkost, groenten, bruine rijst, aardappelen en volkorenpasta (vrees niet, er bestaan ook lekkere soorten). Deze koolhydraten worden gelijkmatig en goed verbrand. Zo langzaam, dat je lichaam ze niet zo snel in vet om zal zetten. Ze zorgen bovendien dat een hongergevoel lang wegblijft, zodat je minder snackt.
GENIET VAN VERS
Luister vooral goed naar je eigen lichaam, en waar jij je goed bij voelt. Leer dat ook aan je kinderen. Waar heb je trek in en hoe voel je je na een maaltijd? Ieder mens is anders, en ieder mens reageert ook anders op voedsel. Ga niet manisch de hele dag proteïnen, koolhydraten en vetten onder de loep nemen. Varieer en geniet zoveel mogelijk van verse ingrediënten op je bord. Eet daarbij veel groente. Dat sowieso 😉