Wereldmelkdag melk is melk goed voor elk?

melk

Over melk zijn de meningen verdeeld. Is het nu wel of niet goed voor elk? Een ding is zeker: de beruchte leus van Joris Driepinter is inmiddels achterhaald. 

baby’s en peuters

Melk bevat prima voedingsstoffen voor opgroeiende kinderen. Maar niet iedereen kan melk verdragen. Jonge kinderen hebben een afweersysteem en een maag-darmkanaal dat nog niet volledig ontwikkeld is. Hierdoor kunnen niet afgebroken eiwitten in het bloed terechtkomen en dat geeft bij sommigen een allergische reactie.

plantaardige varianten

Er zijn ook volwassenen die niet tegen koemelk kunnen. Veel Afrikanen en Aziaten missen een enzym om melk af te breken. Buikpijn, kramp, diarree of verstopping zijn het gevolg. Geen nood, er zijn allerlei melkvarianten die ook de moeite waard zijn en meestal geen reactie opleveren. Karnemelk, kefir, geitenmelk worden meestal makkelijker verteerd. Net als sojamelk, rijstemelk en amandelmelk. Kies voor de met B12 verrijkte varianten.

niet noodzakelijk

Melk drinken is geen must. Het lang gepropageerde advies van 3 glazen melk per dag (Joris Driepinter) is inmiddels achterhaald. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat kinderen ook gezond zonder of met minder melk kunnen opgroeien. Als je kind geen of weinig melk drinkt (om wat voor reden dan ook) is het wel belangrijk om de calcium uit voldoende andere voedingsmiddelen te halen, wat in de praktijk niet altijd even makkelijk is.

liever biologisch

Biologische koeien geven trouwen de beste melk. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek waarin de eetgewoonten van 2764 moeders en kinderen vanaf de zwangerschap werden gevolgd. De onderzoekers concluderen dat kinderen ruim 30% minder kans op eczeem hebben als ze in hun eerste twee levensjaren vooral biologische zuivel consumeren.

Hoe komt dat? De onderzoekers wijzen op hogere concentraties geconjugeerd linolzuur (CLA) in biologische melk. En er zit ook meer omega-3 in biologische melk. Dankzij het gevarieerde menu van zo’n biologische koe: gras, allerlei soorten klaver en ander grappig gewas. Hoe dan ook, het heeft allemaal met elkaar te maken. Als we goed zijn voor de dieren, worden we daar zelf ook beter van.

calcium

Als het om sterke botten gaat, denken de meeste mensen onmiddelijk aan melk, omdat melk een goede bron van calcium is. Vreemd genoeg breken oude mensen in landen waar veel melk wordt gedronken het vaakst hun botten. Wat overigens niet zomaar ‘bewijst’ dat dit door die melkconsumptie komt.

groene calcium

Groene bladgroenten zoals Paksoi, boerenkool, broccoli, spinazie, waterkers en peterselie zijn ook goede bronnen van calcium. Net als Chinese kool, okra, bonen, paranoten, amandelen, hazelnoten, sesamzaad, lijnzaad en vijgen. Zet ze regelmatig op het menu. Goed voor de variatie, voor sterke botten en voor nog veel meer.

beweging en vitamine D

En nu we het toch over sterke botten hebben: zorg voor voldoende beweging – kinderen hebben minimaal een uur per dag beweging nodig – en let ook op voldoende Vitamine D.

meer weten?

Voor wie graag het naadje van de kous wil weten: Op het platform I am a Foodie en de blog van Liesbeth Oerlemans kun je interessante achtergrondinformatie over melk lezen.