poen

Het zal je niet verbazen: van alle Europeanen geven Nederlanders en Engelsen het minste geld uit aan eten. En dat wordt elk jaar nog minder. In 1950 gaven we de helft van ons inkomen aan voeding uit. In 1970 was dat 30% en nu ongeveer 10%. Met een beetje mazzel kan het naar 5% in 2020. Dan eten we gemodificeerd behangerslijm met kleurstof en toegevoegde vitaminen.

Zonder gekheid: de meeste mensen willen betere, natuurlijke voeding. Maar als we in de winkel staan kiezen we toch vaak voor goedkoop. We willen geen bleek plofkuiken uit de kippenfabriek, maar ja, scharrelvlees is zo duur. Klopt. Lekker en gezond kost meestal wat meer. Hoe beperk je de financiële schade?

SLIM INKOPEN

Een voorgesneden salade is vaak duurder dan een biologische (die je zelf moet snijden). Seizoensgroente is goedkoop en gezond. Ga aan het eind van de dag naar de markt en scoor twee kilo rijpe tomaten voor een prikkie. Daar brouw je de lekkerste soep van. En wat je teveel hebt, vries je in. Koop minder frisdrank, chips, ‘verantwoorde’ koeken of vette snacks.

KLIEKJES

Die bruine banaan op de fruitschaal, die langzaam zwart wordt en daarna achteloos in de vuilnisbak belandt. Dat halve brood van eergisteren dat niet meer zo knapperig is? Hatsikidee, weg ermee! Restje bloemkool over? Geen zin meer in. Ai… Of we nu rijk of arm zijn: Per persoon gooien we jaarlijks zo’n 50 kilo eten weg. Omdat het niet meer zo mooi en fris is als we willen. Als je er even over nadenkt, is dat behoorlijk stupid: Het milieu wordt onnodig belast. En er zijn nogal wat ondervoede mensen op deze aardkloot. Niet dat we hen onze bruine bananen en restjes bloemkool moeten opsturen. Maar als we efficiënter voedsel produceren en consumeren, wordt het echt een stuk makkelijker om de boel een beetje eerlijker te verdelen. Last but not least: Je geeft geld uit aan iets wat je niet gebruikt. Wil je rijk worden? Gooi dan geen eten meer weg.

Wees creatief met kliekjes. Met een beetje fantasie kun je overal iets van maken, hoe simpel ook. Liefde en aandacht voor je dagelijkse eten zijn onbetaalbare ingrediënten. Ze kosten niets. Initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan schieten als paddestoelen uit de grond. Het is een van de belangrijkste foodtopics momenteel. Wie had dat gedacht, dat die slappe paprika en gerimpelde appel trending topic zouden worden? Kijk eens op Kliekipedia voor diverse tips en recepten met kliekjes. Hier is alvast een #NoFoodWasted recept met bloemkoolblad.

JE GELD OF JE LEVEN

Geld maakt niet gelukkig. Gezond zijn wel. Lekker eten ook. Je kunt best een zuinige Nederlander zijn (onze klerenkast = 80% uitverkoop en de auto is uit de vorige eeuw) maar bezuinig liever niet op goede, verse voeding. Ga los op vers fruit en gave groente, als het even kan uit de onbespoten klei. Zodat je kinderen gezond opgroeien en later voor nog veel gezondere kleinkinderen zorgen. Koop wat minder, maar betaal wat meer voor kwaliteit. Niet uit vaag idealisme, maar omdat lekker en gezond eten een stuk beter is dan vies en ongezond.