Wie calorieën uit groente haalt, krijgt waardevolle stoffen binnen. Calorieën uit snoep en koek zijn niet goed voor je. Schrik niet: 1% van de calorieën die peuters eten komt uit groente….24% komt uit snoep en ‘verantwoorde’ koek. Foute boel!
KLETSKOEK
Veel te veel snoep en koekjes maken Nederlandse kinderen steeds dikker en ongezonder. Ouders snappen het niet: ‘Ik koop alleen gezonde koeken!’ Check het etiket, dat werkt heel inzichtelijk. Boordevol fruit! Suggereert de verpakking. Maar meestal is het niet meer dan een combinatie van tarwe, veel suiker, vetten en 2% fruit.
KINDERKOEK XL
De Consumentenbond deed recentelijk een onderzoek naar kinderkoekjes en concludeerde dat die vaak veel meer calorieën bevatten dan ‘volwassen’ koekjes. Vreemd, zullen we maar zeggen. En vooral: check het etiket en laat die kinderkoek wat vaker liggen. Wat zijn de alternatieven?
3 MAALTIJDEN
In de eerste plaats: leg de nadruk op het ontbijt, de lunch en het avondeten. Neem de tijd. Een kind dat vers, voldoende en gevarieerd eet, snakt niet snel naar een tussendoortje. Die gaat liever (buiten) spelen en heeft het te druk om te snaaien.
NIET TE VEEL TUSSENDOOR
Meer is slecht voor gewicht en gebit. Het is echt niet nodig de hele dag allerlei extra hapjes aan kinderen te voeren: 2 of 3 keer is genoeg. In de peuterleeftijd kunnen het er soms 4 zijn, als een kind bijvoorbeeld een groeispurt doormaakt en zelf aangeeft honger te hebben. Maar maak daar vooral geen gewoonte van.
GEZONDE TUSSENDOORTJES
- volkoren boterham met appelstroop
- zacht bruin bolletje, zonder iets erop, vinden veel kinderen ook gewoon lekker
- bekertje soep
- cracker met een geprakte avocado
- cracker met pesto
- rijstwafeltje met notenpasta
- gedroogde abrikozen
- doosje rozijnen
- gedroogde cranberries
- gekookt eitje
- bakje rauwkost, soeptomaatjes, wortel, stukjes komkommer
- smoothie met vers sap en fruit
- fruit: frambozen, aardbeien, peer, appel, mango, kiwi, meloen, druiven