variatie in de keuken voedselintolerantie voedselovergevoeligheid

variatie

De meeste gezinnen blijken een paar favoriete gerechten te hebben, die altijd weer terugkeren. Ondanks alle kookprogramma’s en -sites staat er niet vaak iets nieuws op het menu‘Tijdgebrek’ geven veel mensen in recent onderzoek als reden op. Of: ‘Het is te duur’. Ook veel gehoord: ‘ik heb geen inspiratie.’ Jammer, want variatie is erg lekker. En beregezond. Check onze tips & tricks.

gezond

Variatie is niet alleen lekker voor je tong, maar ook voor je gezondheid. Broccoli bevat andere vitaminen dan een snijboon. En de vetzuren in boter zijn anders dan die van olijfolie. Je hebt ze allemaal nodig en ze smaken allemaal anders. Als je varieert, is de kans het grootst dat je kinderen alle voedingsstofjes binnen krijgen die ze nodig hebben.

overgevoeligheid

Variatie verkleint bovendien de kans op voedselintolerantie. Teveel van hetzelfde kan namelijk allerlei vervelende allergische reacties geven. In ontzettend veel producten is bijvoorbeeld tarwe verwerkt (pasta, brood, pannenkoeken, koekjes). Hierdoor ontwikkelen steeds meer kinderen een overgevoeligheid voor tarwe. Dat kun je voorkomen door regelmatig voor een andere broodsoort te kiezen, zoals roggebrood, maïsbrood of meergranenbrood. In plaats van tarwemeel kun je pannenkoekenbeslag ook eens met boekweitmeel maken. Zo simpel is het om te variëren. En niet vies, maar lekker.

appels, peren & meer

Fruit is bij de meeste mensen een appel, banaan of sinaasappel. Soms wat druiven en (doe gek) een kiwi. Geef je kinderen een wat rijkere oogst. Ze zijn er vaak dol op – en anders worden ze het wel. Kinderen vinden het heerlijk om lychees te ontleden. Granaatappels zijn eetbare robijnen. Watermeloenen zijn waterijsje uit de natuur. Geef ze bakjes met bramen, bessen, abrikozen, pruimen en kersen. Dat is het aardige van natuurlijke tussendoortjes: ze zijn elk seizoen anders.

borrelvariatie

Borrelhapjes idemdito. Kinderen zijn helemaal niet zo eenkennig. Overal waar we komen, worden olijven onder onze vingers vandaan gestolen door die kleine jatmauzen. Vooral zwarte, maar groene olijven met amandel en ansjovis eten ze ook. Noten vinden de meeste kinderen heerlijk. Als het kan in de natuurlijke verpakking. Dat is eten en spelen tegelijk! Pistachenootjes knakken of walnoten kraken. Een grote zak met pelpinda’s. Geen spatje zout, een halfuur pellen voor een handjevol pinda’s en veertien keer zo lekker. Dat is pas goed voorverpakt spul!

try before you die

En verder is er natuurlijk internet, waar de hele wereld een stuk of 100 miljoen recepten uitwisselt. Gewoon één keer per week iets nieuws proberen als je meer wilt variëren. Maak je kinderen nieuwsgierig naar nieuwe smaken, dan wordt het spannend in plaats van eng. Samen ruiken aan kruiden op de markt, zelf een bijzonder kaasje uitkiezen bij de kaasboer, laat ze voorproeven tijdens het koken. Variëren is experimenteren en dat vinden kinderen vaak veel leuker dan wij. Geef ze een bakje, om een eigen slasausje te componeren. Met kruiden, olie, azijn en sinaasappelsap. Dikke pret en een goeie oefening voor de smaakpapillen.