Er zijn veel misverstanden over vet. We lazen dat één op de drie ‘gewone’ Amerikanen denkt dat een dieet met 0% vet gezond is. Niet waar. Om gezond te blijven, moet je voldoende vet eten: ongeveer 1/3 van de dagelijkse energie-inname. Kinderen hebben relatief meer vet nodig dan volwassenen, omdat ze nog groeien. Je wordt niet dun door vet te schrappen: denk eerder aan suiker en snelle koolhydraten.
Veel voorlichters hebben het vet in zwart en wit verdeeld. Je hoort nog steeds vaak: verzadigd is slecht en onverzadigd vet is goed. Leuke slogan, maar de laatste inzichten zijn iets genuanceerder.
ONVERZADIGD VET
Onverzadigd vet is vloeibaar bij kamertemperatuur. Er zijn enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten.
Enkelvoudig onverzadigde vetten zijn belangrijk voor je hersens, zenuwstelsel , immuunsysteem en hart. Goede bronnen zijn olijfolie, hazelnootolie, avocado’s, amandelen, pecannoten, pistachenoten, cashewnoten en hazelnoten.
Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn omega-3 (linoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) genoemd. Het zijn zogenaamde ‘essentiële vetzuren’. Je lichaam kan ze niet aanmaken. Ook de verhouding tussen omega-3 en omega-6 lijkt cruciaal voor je gezondheid. Nu eten we veel teveel omega-6 (linolzuur). Lees hier meer over bij Omega-3.
Een ander onverzadigd vet is door de industrie bedacht: transvet (kunstmatig hard gemaakt plantaardig vet). Het is heel erg ongezond en zat tientallen jaren rijkelijk in onze margarine en halvarine. Sinds 1990 wordt het zoveel mogelijk vermeden, maar het komt nog steeds voor.
VERZADIGD VET
Verzadigd vet is hard bij kamertemperatuur. Roomboter, vlees, volle melk en kaas bevatten relatief veel verzadigd vet. Deze ‘harde’ vetten staan in een slecht daglicht. Je leest dan zoiets als: ‘Verzadigd vet = Verkeerd. Het verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed. Dat vergroot de kans op hart- en vaatziekten.‘ Het Voedingscentrum adviseert daarom al 50 jaar om geen roomboter op je brood te smeren en margarine of halvarine te gebruiken.
Daar wordt nu toch ernstig aan getwijfeld. Een groep vooraanstaande wetenschappers heeft een halve eeuw onderzoeken naast elkaar gelegd. Wat blijkt? Het verband tussen verzadigd vet en hartziekten is nooit fatsoenlijk aangetoond, maar producenten en voorlichters durven dat nog steeds niet hardop te zeggen. Er staan tenslotte grote belangen op het spel.
Je vind verzadigde vetzuren in roomboter, moedermelk, palmolie en kokosolie. Ze zorgen dat je cellen, hart en spieren goed functioneren. Ze hebben een antivirale en antibacteriële werking, waardoor je immuunsysteem sterker wordt. Het is even wennen na jarenlange bangmakerij: verzadigd vet is onmisbaar voor je gezondheid! Je moet er alleen niet teveel van eten.
Eet maximaal 10% verzadigd vet. En wat het onverzadigd vet betreft: eet vooral niet teveel linolzuur ten opzichte van Omega-3 want dan wordt het niet opgenomen. De ideale verhouding is maximaal 1 op 3.
Eet dus minder margarine en halvarine, eet liever een bescheiden laagje roomboter. Gebruik olijfolie en eet noten. Bij Omega-3 lees je er meer over.