vitamine D in de winter

vitamine d

Kinderen groeien als kool en vitamine D is daarbij hard nodig. Het zorgt voor een goede weerstand, sterke tanden en botten. Zorg dat je kind geen D tekort komt.

VOORKOM DIE WINTERDIP

Door zonlicht op je huid kan je lichaam zelf vitamine D aanmaken. Maar de Nederlandse zon is hiervoor alleen in het voorjaar en in de zomer tussen 11:00 en 15:00 uur sterk genoeg. Van alle Nederlandse kinderen heeft een derde aan het eind van de winter een ernstig vitamine D tekort. Voorkomen is makkelijk: geef ze extra D!

ELKE DAG VITAMINE D

Ook belangrijk om te weten: bij peuters werkt het systeem om zelf vitamine D aan te maken nog niet optimaal. Geef ze daarom tot hun vierde jaar elke dag (dus ook zomers!) 10 microgram vitamine D, in kindvriendelijke tabletjes of druppeltjes. Doe dat op een vast moment, bijvoorbeeld bij het ontbijt of avondeten.

BUITEN SPELEN

Laat je peuter zoveel mogelijk buiten spelen om voldoende vitamine D aan te maken. Hoe meer huid onbedekt is, hoe meer D er wordt aangemaakt. Buiten spelen is natuurlijk ook goed voor de motoriek, sociale vaardigheden en een gezond gewicht!

DONKERE HUID 

Een lichte huid maakt sneller vitamine D aan dan een donkere huid. Peuters met een donkere huid hebben daarom meer zon nodig om voldoende D aan te maken.

HARDER NODIG DAN GEDACHT 

Gezond eten is niet genoeg: er zit echt veel te weinig vitamine D in. Extra slikken is dus geen luxe, maar noodzakelijk. Ondanks het advies van de Gezondheidsraad om extra vitamine D te slikken, krijgt minder dan de helft van de kinderen die extra D ook in de vorm van een supplement. Dit verklaart ook de uitkomst van een recent onderzoek door het Erasmus Medisch Centrum: 1/3 van de Nederlandse kinderen heeft een vitamine D tekort. Dus lieve ouders opgelet: geef je kind extra D. Steeds meer onderzoeken wijzen er op dat een tekort aan D kan leiden tot allerlei lichamelijke klachten. De huisarts en het consultatiebureau zijn op de hoogte van de laatste inzichten, bespreek suppletie met D ook met hen.