Door alle light producten krijgen kinderen (en wij ook) elk jaar meer zoetstoffen binnen. De namen ken je misschien al. Cyclaamzuur (E952), acesulfaam-K (E950) sacharine (E954), aspartaam (E951) sorbitol (E420) en zo zijn er nog wat. Ze komen steeds vaker voor. In frisdrank, maar ook in toetjes, sladressings, mayonaise, kauwgom, tandpasta en mondverfrissers. Zelfs in vitaminepillen en medicijnen. Voor je het weet, zit je aan of over je Aanvaardbare Dagelijkse Inname.
Fabrikanten voegen vaak drie verschillende zoetstoffen aan een product toe, ook bij ‘natuurlijk’ ogende pakjes vruchtensap. Dat schijnt niet te zijn om onder de ADI te blijven, maar omdat het effect dan sterker wordt. Of dat ook voor de bijwerkingen geldt, is onbekend.
Producenten zien zoetstoffen als een geweldig middel in de oorlog tegen ‘de calorieën’. Zoetstoffen zijn volgens hen onze vrienden. Je krijgt er in ieder geval geen kanker van. Dat werd ons verzekerd door een fabrikant die een pdf stuurde. Daarin werd gesproken over ‘de analyse van tienduizenden onderzoeken’. Maar zoveel zijn er echt niet gedaan. Even wat feiten:
- Er wordt voornamelijk benadrukt dat de zoetstof geen kankerverwekkende eigenschappen heeft. Maar er kunnen ook andere bijwerkingen optreden, zoals eczeem, astma, achterstand in geestelijke ontwikkeling, migraine, epilepsie etc.
- Zoetstoffen worden bijna altijd los getest. Maar vaak zitten er meerdere zoetstoffen in een product. Negatieve effecten kunnen hierdoor worden versterkt (zie E-nummers).
- Mensen hebben geen idee hoeveel ze binnen krijgen van deze stoffen.
- Een Amerikaanse overheidsinstantie rapporteerde 88 ongewenste symptomen bij aspartaamgebruik. 74 door de producent gesponsorde onderzoeken naar aspartaam(NutraSweet, Canderel) tonen aan dat het veilig is. 92 onafhankelijk onderzoeken laten in 91% van de gevallen reden tot zorgen zien.
WAT STAAT ER OP HET ETIKET?
Op de etiketten staat niet hoeveel van elke zoetstof er precies in zit. Je hebt dus geen idee hoeveel je kind binnen krijgt. Ouders tasten in het duister als het om zoetstoffen gaat. Jonge kinderen zijn ook nog eens extra kwetsbaar, aangezien ze nog niet zoveel kilo’s wegen en daardoor al snel het maximum bereiken.
HOUDEN ZOETSTOFFEN JE VOOR DE GEK?
Afgezien van mogelijke bijwerkingen, is er misschien nog een goede reden om geen zoetstof te gebruiken. Er is een sterk vermoeden dat je er juiste dikker van wordt. Steeds meer onderzoek wijst in die richting. Jonge ratjes eten meer calorieën na het eten van kunstmatig gezoete yoghurt dan na het eten van gewoon gezoete yoghurt. Hier zijn meerdere hypothesen voor, onder andere deze: de zoete smaak suggereert dat er suiker in het lichaam arriveert. De hersenen denken: ha brandstof! Maar dat is dus juist niet het geval. Om dit gebrek te compenseren, begint het lichaam juist te vragen om meer eten! Recent onderzoek laat zien dat mensen die veel kunstmatige zoetstoffen consumeren juist dikker zijn dan mensen die dat niet doen. Een extra verklaring hiervoor is psychologisch van aard: mensen die light producten eten of drinken schijnen te denken: ‘In die cola van net zaten geen calorieën…. mooi zo, dan kan ik nog een extra stuk pizza nemen.’
REHAB
Hoe dan ook, zoetstoffen zijn een beetje de methadon van de suikerverslaafden. Vervang suiker niet door zoetstof. Eet liever een kleiner bakje echt slagroomijs. Geen light frisdrank, maar heavy fruitsmoothies.
Een slim plan is je gezin langzaam aan iets minder zoet te laten wennen. Verminder de suiker in koffie en thee. Langzaam maar zeker wordt die minder zoete smaak gewoon. Kinderen hebben daar een leven lang lol van. Het is niet alleen gezonder, maar zoet drukt ook een hoop andere lekkere smaken weg.