recept voor aardperensoep

aardperensoep

Aardperen hebben een knapperige textuur en een nootachtige smaak. Ze werden in de 17e eeuw in Nederland ingevoerd, maar al snel verdrongen door de aardappel. Nu zijn ze weer terug van weggeweest, want behalve op de markt en bij de groenteboer, liggen ze ook in het schap van de supermarkt. Heel fijn, maar wat maak je er mee? Nou, aardperensoep bijvoorbeeld, met gepofte knoflook. Één ding kunnen we vast verklappen: hij is vurrukkelijk.

soep van aardperen

zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de knoflookbollen horizontaal open. Bestrijk de gehalveerde knoflooktenen met olijfolie en maal er wat zout over. Zet de knoflookhelften weer op elkaar, wikkel ze in bakpapier en pof ze 50-60 minuten in de oven, tot de knoflook zacht is. Haal de knoflookbollen uit de oven en laat ze wat afkoelen.

Schil ondertussen de aardappels en de topinamboer. Snij alles in stukken en zet even opzij.

Zet een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur en laat daarin de roomboter smelten. Neem de halve knoflookbollen en knijp de geroosterde knoflooktenen eruit. Dit gaat heel gemakkelijk. Voeg de aardappels en de aardpeertje toe. Schep alles om en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en laat alles 20 minuten koken op een laag vuurtje (met deksel op de pan). Eventueel kun je er ook een scheut witte wijn bij doen. No worries, de alcohol verdampt, maar als je dit geen goed idee vindt met kinderen, laat je die wijn gewoon achterwege. Na 20 minuten met de staafmixer of blender tot een fluweelzacht soepje malen.

Schep de soep in kommen of diepe borden en rasp er aan tafel wat Parmezaanse kaas over. Verder op smaak brengen met wat versgemalen zout of peper. Smul van je aardperensoep.

geroosterde knoflook aardperensoep

knoflooksoep