artisjok recept

kidsproof artisjokken

Vier de zomer met met dit fingerlicking good artisjok recept. En zo maak je dit artisjok recept ook voor kinderen interessant, want van dippen, dopen en klooien met eten houden ze allemaal.

knutsel-klooi food

Artisjokken zijn het perfecte knutsel-klooi-food: Blaadjes eraf pulken, in de vinaigrette dopen en dan met je tanden het bolle stukje eraf schrapen. Kom daar maar eens om bij een gekookte sperzieboon of een bietje. Je kunt die blaadjes ook voor je ogen houden. Of er een mandala mee leggen. Als je een artsjok openvouwt, is het net een puzzel. Alles past perfect en symmetrisch in elkaar. Zelfs de grootste artisjok-hater wordt er door betoverd. Dat is het moment waarop je moet toeslaan. Want opeens is ie daar; een open artisjok-houding en met een beetje geluk willen kinderen het dan ook proberen.

dit heb je nodig

  • per persoon 1 artisjok
  • voor de kruiden-vinaigrette en de frisse munt-saus: even naar beneden scrollen

artisjok recept

zo maak je dit artisjok recept

1. Snij de steel zo vlak mogelijk, af onder de bladeren, zodat de artisjok straks rechtop op je bord blijft staan. Vaak lees je dat je de puntjes van de bladeren moet afknippen, maar zo onder dat garen ze eigenlijk ook prima.

2. Vul dan een grote pan met water en dompel de artisjokken onder. Het is de bedoeling dat de artisjokken ondergedompeld blijven, dat gaat het beste als je er iets zwaars op plaatst. De ‘deksel’ van een tajine werkt bijvoorbeeld prima, maar met een hittebestendig bord kan het ook.

3. Kook de artisjokken 30-45 minuten. Als de blaadjes makkelijk loslaten zijn ze gaar. Haal de artisjokken uit de pan en laat ze even op hun kop uitlekken, en wat afkoelen.

serveer met…

Serveer de artisjokken met een lekker sausje, bijvoorbeeld een vinaigrette met mosterd en kappertjes, of een frisse yoghurt-muntsaus. Of maak ze beiden; altijd leuk voor kinderen om te proeven en te vergelijken, en voor jezelf natuurlijk ook.

artisjok recept

kruiden-vinaigrette

  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1,5 dl olijfolie
  • eetlepel rode wijnazijn
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels fijngeknipte bieslook
  • 1 sjalotje

Doe alle ingredïenten – behalve het sjalotje – in de mengkom van een keukenmachine of staafmixer.

Maal alles fijn en breng nog wat verder op smaak met een snufje zout en een fijngehakt sjalotje. Het sjalotje niet meer malen, want het is juist lekker als er ook nog wat te ‘bijten’ valt.

yoghurt-muntsaus

  • 2 dl biogarde-yoghurt
  • 4 eetlepels versgesneden munt
  • 1 teentje gehakte knoflook
  • 1 eetlepel citroensap

Roer alle ingrediënten in een kommetje door elkaar. Proef op peper en zout. Klaar is je sausje.

tips

Bij het eten van een artisjok hoort een gigantische berg afval. Je kunt de blaadjes netjes om de artisjok heen schikken, als een soort zonnetje. Of er een ander patroon mee maken. Maar de meesten gooien ze op een grote hoop, zodat het al snel een puinbak wordt aan tafel. Kortom, gezellig.

En dan is er nog het hart van de artisjok: hoe meer je het hart nadert, hoe dunner de blaadjes worden. Op een gegeven moment valt er niks meer te schrapen. De resterende blaadjes snij je af en ook het ‘hooi’ goed verwijderen. Dat zijn de nog niet ontwikkelde blaadjes in het binnenste van de artisjok. Wat overblijft is het hart, dat meer op een bodem lijkt. Dit gedeelte in hapklare stukjes snijden en dopen in de saus, als daar tenminste nog wat van over is.

Ook een lekker artisjok recept is deze klassieker van romige pasta met spinazie en artisjok. Check!

artisjok recept

het mafste kinderkookboek

Kinderen en groente vrienden laten worden? Stuur ze de keuken in en laat ze zelf lekker koken uit ons nieuwste kinderkookboek Chef Het Samen met tomaat. Winnaar beste kinderkookboek van de wereld! (Gourmand Awards, mei 2017).

kinderkookboek

  • 128 pagina’s in kleur
  • voor & door kinderen
  • recepten in stripvorm
  • met een flinke schep humor
  • 14,95

bestel het boek hier

En bekijk de uitzending over Chef Het Samen in het Jeugdjournaal hier.