Opgepast, deze aubergineburgers gaan er met ladingen tegelijk in. De tahinisaus zorgt voor een extra smaakboost. Lekker met rauwkost of een quinoa-salade.
voor 4 personen / maken: 35 minuten
dit heb je nodig
- 1 rode ui
- 2 knoflooktenen
- 450 gram aubergine
- 300 gram tempeh
- 100 gram walnoten (gepeld)
- 60 gram meel
- 10 basilicumblaadjes
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel zwarte peper
- olie om te bakken
zo maak je de aubergineburgers
Pel en snipper de ui, hak de knofllok fijn en snij de aubergine in blokjes.
Verwarm 2 eetlepels olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak een paar minuten. Dan de aubergine erbij. Bak ongeveer 15 minuten, schep alles regelmatig om.
Stoom ondertussen de in stukken gebroken tempeh in een vergeet boven een pan met kokend water. Een minut of 10. Door het stomen wordt de tempeh minder bitter.
Doe de tempeh, walnoten, meel en het aubergine-uienmengsel uit de koekenpan in de mengkom van de foodprocessor. Voeg ook basilicum, zout, peper en komijnpoeder toe.
Druk op de knop en laat de foodprocessor zijn werk doen; let op dat ie niet te veel doordraait. Alles moet goed gemengd zijn, maar tegelijkertijd ook stevig zijn.
Vorm met twee lepels en je handen kleine burgers en bak ze in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Beide kanten ongeveer drie minuten.
Voor de tahinisaus
- 6 eetlepels tahini
- 3 eetlepels ketchup
- ½ citroen
- 1 teentje knoflook
- 4 eetlepels water
Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix tot een gladde saus. Serveer de burgers met tahinisaus en geef er een quinoa-salade bij.
voor de quinoa-salade
- 175 gram quinoa (die moet je nog koken)
- 400 gram wortels
- 1 Granny Smith
- 1 bos radijsjes
- 6 takjes verse munt
- 2 eetlepels olijfolie
- ½ citroen
Meng de gekookte quinoa met geraspte, appel, radijs en wortel. Versgehakte munt erbij, kneepje citroen en wat olijfolie. Misschien nog wat zout erbij. Alles omscheppen en klaar is je salade.