nieuwe schijf van vijf groente

blije boon soep

Sperziebonen uit Nederland zijn er nog heel even, maar ook in overvloed momenteel. Ze zitten bomvol vitaminen en proteïnen (eiwitten) en zijn daardoor ook een goede vleesvervanger. Boon is je verdiende loon, dus hak maar in de pan die hap! 

In deze soep gaan behalve sperziebonen ook borlottibonen (of bruine bonen als je die toevallig al in huis hebt). Ook  zit er freekeh in; een graansoort uit het Midden Oosten, maar gewoon bij de supermarkt te kop (in ieder geval bij AH). Dan nog wat homemade pesto erbij en je hebt een heerlijke maaltijdsoep, die het ook bij kinderen prima doet.

dit heb je nodig

  • 1 grote rode ui
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 courgette (350-400 gram)
  • 2 eetlepels olijfolie 100 gram freekeh (staat in het supermarktschap naast de rijst en de couscous)
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje rozemarijn
  • 300 gram sperziebonen
  • 200 gram borlottibonen ( gekookt, pot)
  • 1, 25 liter groentebouillon

blije boon soep

Snij de ui in dunne ringen. Snij de courgette in kleine blokjes. Hak de knoflook fijn.

Verwarm 2 eetlepels olie in een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en fruit een paar minuten, tot de ringen doorzichtig worden. Voeg de courgette en de knoflook toe, schep alles om en bak een baar minuten. Voeg dan de freekeh toe en schep ook die om, zodat alles glanst van de olie.

Blaadje laurier erbij en het takje rozemarijn. De rozemarijn geeft een heerlijke extra smaak aan de soep, maar het nadeel is dat de takjes tijdens het koken loslaten en zelfstandig in de soep gaan ronddrijven. Volwassen eters kunnen daar wel mee dealen, maar voor kleine kinderen is dit een no-go. Dus voordat je de soep straks opschept, wel even de rozemarijn (zoveel mogelijk) uit de soep vissen.

Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Zodra de soep kookt, het vuur lager draaien en met de deksel op de pan een minuut of 15 laten pruttelen.

In de tussentijd de sperziebonen toppen en de borlottibonen afspoelen onder koud stromend water. Voeg de bonen na 15 minuten toe aan de soep en laat nog een minuut of 10 koken, tot de bonen beetgaar zijn.

terwijl de soep kookt, maak je de pesto:

  • 1 flinke bos basilicum
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 50 gram pijnboompitten, licht geroosterd
  • ½ teentje knoflook, gehakt
  • ½ theelepel zout
  • kneepje citroensap
  • 1,25 deciliter olijfolie

Verwijder de steeltjes van de basilicum en doe de blaadjes samen met de knoflook, pijnboompitten en Parmezaanse kaas in de mengkom van de keukenmachine. Maal de ingrediënten fijn en giet er langzaam olijfolie erbij. Blijf malen tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Proef en voeg nog een kneepje citroen en wat versgemalen zout toe voor wat extra pit.

Schep de soep in kommen of diepe borden. Laat iedereen aan tafel zelf wat pesto erbij doen. Keet Smakelijk!

blije boon soep

wraps met witte bonenhummus en dillepesto

Zin in een portie extra bonen? Maak dan ook eens deze wraps met witte bonenhummus en dillepesto. Liz en Polly laten op ons youtube-kanaal zien hoe leuk en lekker dat is: