bloemkoolburgers

bloemkoolburgers

Wie 12 van deze sappige bloemkoolburgers tegelijk wil bakken heeft een grote bloemkool nodig. Dus luister nog een keer naar de carnavalshit van André van Duin (onderaan dit bericht) en ga dan snel zingend achter het fornuis staan!

voor 12 bloemkoolburgers / maken: 15 minuten / bakken & in de oven: 20 minuten

dit heb je nodig

  • 1 grote bloemkool – voor ongeveer 700 gram bloemkoolroosjes
  • 140 gram volkoren meel
  • 3 eieren
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel zwarte peper
  • zest van 1 biologische citroen
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 100 gram geraspte kaas

bloemkoolburgers

zo maak je deze bloemkoolburgers

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Snij de bloemkool door midden en haal de roosjes eraf. Het is de bedoeling dat je ongeveer 700 gram bloemkoolroosjes van de bloemkool haalt. Je kunt natuurlijk ook 2 kleine bloemkolen gebruiken (zeg maar tegen André van Duin dat Keet Smakelijk het goed vindt 😉

3. Maak ‘couscous’ van de bloemkool met de foodprocessor door een paar keer op de pulse knop te drukken. Let op: niet alles tegelijk in de mengkom werpen. Werk in 2-3 batches, anders maal je de onderste helft tot pap en komt de bovenste helft ongemalen uit de strijd. En dat wordt lastig burgers bakken.

bloemkoolburgers

4. Doe de bloemkoolcouscous in een grote mengkom en voeg de rest van de ingrediënten toe: komijn- en  paprikapoeder, zout, eieren en het meel. Rasp de schil van een biologische citroen, deze ‘zest’ geeft een frisse boost aan de burgers.

5. Er moet een samenhangend geheel ontstaan, dat niet al te ‘nat’ is, omdat de burgers anders tijdens het bakken uit elkaar vallen. Dus voeg eventueel nog wat extra meel toe als dat nodig is.

bloemkoolburgers

6. Zet dan een grote koekenpan op middelhoog vuur, en verwarm daarin wat olie. Neem telkens een schep van het bloemkoolmengsel en vorm er met vochtige handen burgers van.

7. Bak telkens vier burgers tegelijk. Zo’n 2-3 minuten aan beide kanten.

8. Leg de burgers op een met bakpapier bekleedde bakplaat en schuif ze voor een minuut of tien in de oven. Strooi er de laatste 3 minuten nog wat geraspte kaas over.

9. Serveer de bloemkoolburgers met een knapperige salade. Keet Smakelijk!

bloemkoolburgers

meneer de bok en zijn bloemkolen

Kinderen leer je dit soort onzinteksten natuurlijk niet meer (ze zien je aankomen!). Maar wie zelf vrolijk wil meezingen met deze ouwe hit van André van Duijn, alias meneer de Bok, frist nog snel even zijn geheugen op via deze link.

bestel nu ons maffe kinderkookboek!

Leer ook jouw kids/neefje/nichtje koken uit Chef Het Samen met tomaat. Uitgeroepen tot Beste Kinderkookboek van de Wereld.

kinderkookboek

  • 128 pagina’s in kleur
  • recepten in stripvorm
  • voor & door kinderen
  • met een flinke schep humor
  • 14,95

Bestel hier.

Wessel & Tommy maken Mexicaanse Tortilla’s uit Chef Het Samen. Check hun kookvideo op youtube: