recept brandnetelsoep met soldaatjes

brandnetelsoep

Ze zijn er weer. Fris, sappig, lekker en gratis: jonge brandnetels. Niet in de sla verwerken, ‘Au, au, au!@!!’ maar wel in deze brandnetelsoep. 

samen brandnetels scoren

Vertel je kinderen dat de prik eruit gaat als je brandnetels kookt, maar dat ze dat wel geheim moeten houden, want die kennis is goud waard. ‘Buurvrouw, hoeveel krijg ik als ik deze brandnetels opeet?’ De eerste keer brandnetels plukken en eten wordt zo een onvergetelijke jeugdherinnering.

Ook spannend voor kinderen is een brandnetelexpeditie, die je zorgvuldig voorbereid. Lange mouwen, lange broek, keukenhandschoenen aan en schaar in de aanslag. Knip alleen de bovenkant: mooie verse groene toppen met gave blaadjes. De onderkant laat je staan.

wat zit er in brandnetels?

Brandnetels zijn erg gezond: Vitamine C, A en zelfs een beetje D. Ook zit er eiwit en ijzer in. Plus onmisbare mineralen als fosfor, magnesium, kalk, kalium en mangaan. Rijk gevuld voor geen geld. Ben je al geprikkeld? Mooi zo.

dit heb je nodig voor de brandnetelsoep

 • 200 gram jonge brandnetelblaadjes
 • grote ui (ongeveer 100 gram)
 • teentje knoflook
 • 1 eetlepel roomboter
 • 1 eetlepel olijfolie
 • mespuntje cayennepeper (een heel klein beetje; voor kinderen is het al snel te veel)
 • middelgrote aardappels, twee stuks (150 gram totaal)
 • 2 takjes tijm
 • 8 deciliter groentebouillon
 • 1 deciliter room
 • ½ citroen

zo maak je deze brandnetelsoep

Snij de ui in dunne ringen en hak de knoflook fijn. Verwarm boter en olijfolie in een pan met dikke bodem en smoor de ui 5 minuten tot hij begint te kleuren. Voeg fijngehakte knoflook en cayennepeper toe en schep alles een paar keer om. Schil de aardappels en snij ze in dobbelsteentjes van 1 cm. Doe de aardappels in de pan, samen met de tijm. Schenk de bouillon erbij en laat 20 minuten zachtjes koken, tot de aardappels gaar zijn.

Trek ondertussen keukenhandschoenen aan. Ris brandnetelblaadjes van de stengel. Blaadjes goed wassen, in een vergiet laten uitlekken (of droogslingeren in een slacentrifuge) en dan fijnsnijden. Doe ze in de pan bij alle andere ingrediënten en laat ze 3 minuten meekoken. Dat is voldoende om de prik er af te halen.

De soep pureren in de blender. Blender flink lang laten draaien. Dit laatste is belangrijk, omdat je anders ‘draadjes’ in de soep proeft.

Zet de soep terug op het vuur en doe de room erbij, zodat alles wat zachter van smaak wordt. Let op dat de soep nu niet meer kookt, anders gaat de boel schiften. Breng de brandnetelsoep aan tafel verder op smaak met zout, versgemalen peper en een kneepje citroen. Keet Smakelijk!

lekker met croutons

Serveer deze brandnetelsoep met zelfgemaakte croutons: Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder de korst van een paar sneetjes oud brood. Bestrijk het brood aan beide zijden lichtjes met wat olijfolie. Snij het brood in kleine blokjes. Doe ze in een bakblik en bak 5 minuten in de oven. Schep de broodblokjes tussendoor een keer om. Haal de croutons uit de oven en schudt ze door elkaar in een schaaltje met wat zout .

tip

Geen tijd om brandnetels te plukken? Vervang de brandnetels dan voor waterkers of spinazie. Maar dan kun je natuurlijk geen weddenschappen afsluiten 😉

brandnetelsoep