broccolisalade

broccolisalade

100 jaar geleden, toen onze kinderen nauwelijks groente aten – laat staan een broccolisalade – verzonnen we een list. We vertelden dat broccoli een mannetje was met een afrokapsel en dat ie hoognodig naar de kapper moest. 

 

Dat werkte als een trein, want binnen de kortste keren waren alle broccolimannetjes keurig geknipt, door de vlijmscherpe kindertandjes van onze eigen broccolikappers. De broccolimannetjes werden zelfs onthoofd en met huid en haar opgegeten. Trouwens, niet alleen onze eigen kinderen aten sindsdien een paar kilo gestoomde broccoli per dag, ook hun vriendjes en vriendinnetjes eisten broccoli. ‘We gaan straks toch wel de broccolikapper doen!?’ riepen ze steevast als ze bleven eten. De broccoli was niet aan te slepen. En sindsdien is broccoli de meest verkochte groente van ’t land.

broccolisalade

hoe het verder ging

De twee pubers die tegenwoordig in ons huis rondwaren zijn gek op chips, ijs en pizza. Maar ook op hummus, harissa, asperges, paksoi, wortels, linzen, venkel, peultjes, champignons, knolselderij en peultjes. Om maar eens wat te noemen. En zo’n knapperige broccolisalade gaat er ook met smaak in.  Aan een verhaal of melige grap is geen behoefte meer – to put it mildly 😉 –  en dat laatste is soms ook best een beetje jammer.

Maar goed, of je nu kleine, grote of helemaal geen kinderen aan tafel hebt, met deze broccolisalade zet je verrassend snel iets origineels en lekkers op tafel.

broccolisalade

dit heb je nodig 

  • 1 stronk broccoli
  • 2 friszure appels
  • handje rozijnen
  • handje gezouten amandelen
  • optioneel: 2 eetlepels hennepzaad

voor de dressing

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • ½ eetlepel honing
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • uit de molen: zwarte peper en zout

zo maak je deze broccolisalade

1. Heb je een keukenmachine? Heel fijn! Want daarmee maak je deze salade in 10 minuten (of nog sneller). Heb je geen keukenmachine, geen ramp, maar dan moet je alles zo dun en fijn mogelijk met de hand hakken.

2. Plaats de juliënneschijf in de keukenmachine. Rasp de broccoli, de in stukken gesneden appel en de amandelen fijn.

3. Doe de fijngesneden ingrediënten uit de keukenmachine in een grote schaal en voeg de rozijnen en eventueel nog wat hennepzaad toe, die zitten bomvol goede vetzuren en proteïnen. En ze smaken een beetje nootachtig.

4. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een jampotje. Deksel erop en schudden maar. Peper en zout naar smaak toevoegen. Giet de dressing over de salade. Schep alles om en klaar is je salade met broccoli.

5. Om de smaken nog wat meer op elkaar te laten inwerken, kun je de salade een uurtje in de koelkast zetten (afdekken met wat plastic folie). Daar wordt alles nog lekkerder van.

broccolisalade

tip

Wij aten deze broccolisalade met broccoli bij een pasta met gorgonzolasaus, geroosterde walnoten en versgehakte peterselie. Super combinatie. Keet Smakelijk!

broccolisalade

kinderkookboek tip

Bestel hier ons nieuwste kinderkookboek, en stuur ook jouw kind 9of neefje, nichtje, buurmeisje) de keuken in.

kookles op school

Chef Het Samen met tomaat is uitgeroepen tot beste kinderkookboek van de wereld!

Bekijk het item op het Jeugdjournaal hier.