recept voor Homemade choco-notenpasta zonder suiker #KeetSmakelijk

chocolade notenpasta

Laatst even wat choco-notenpasta etiketten gechecked in de winkel. Goedkoop zeg, 600 gram hazelnootspread voor 1,51. Maar wat krijg je er eigenlijk voor? Gemiddeld zo’n 55% suiker en 40% olie. O ja, 1,5% hazelnoot en wat magere cacaopoeder.

We hebben het even omgerekend en gefotografeerd: in die pot van 600 gram zit 330 gram suiker, dat zijn 78 suikerklontjes. 38% olie (raap en palm) dat is 228 ml. hazelnoten: 9 gram, dat is 8 stuks. Cacaopoeder 33 gram. Verder nog wat emulgator en aroma (beiden niet gespecificeerd op het etiket). Het resultaat hiervan staat op de foto helemaal onderaan deze pagina. We wilden het niet direct bovenaan plaatsen, dat vonden we nou net iets te veel eer. ‘Smééééérig lekker’, staat er op een van de etiketten, daar is de fabrikant dan wel weer heel eerlijk in. Wij maken ‘m voortaan liever zelf.

homemade notenpasta

Zelf choco-notenpasta maken is vrij eenvoudig, maar het is natuurlijk altijd veel meer werk dan een potje in de winkel kopen. Ten eerste moet je alle ingrediënten verzamelen, dan moet je ze verwerken en daarna moet je de boel afwassen. Slimme oplossing: schakel je kinderen hier voor in. Wij hebben hier een chocotariër in huis wonen, dus het was niet moeilijk om die enthousiast te krijgen voor dit experiment. Ook heb je een goede keukenmachine nodig, want zonder lukt het niet.

recept voor homemade choco-notenpasta zonder suiker #KeetSmakelijk

De suiker helemaal weglaten is ons trouwens niet gelukt. Het kan natuurlijk wel; als je repen met 99% pure chocola gebruikt. Maar voor de volgende 3 recepten gebruikten we chocoladerepen van 100 gram met 85% cacao. Volgens het etiket zit daar 14 gram suiker in. Omgerekend komt dat neer op maximaal 5% (in plaats van 55% in de kant-en-klaar pot). Is zeer acceptabel, wat ons betreft. Want die suiker geeft ook diepte en extra smaak. Maar goed, wie echt helemaal geen suiker wil, gebruikt een reep met 99% cacao. Simpel. Okee, daar komen ze, 3 recepten voor homemade choco-notenpasta, van licht naar donker:

1. amandel-choco

 • 100 gram pure chocolade (85%)
 • 150 gram amandelschaafsel
 • 1 deciliter amandelmelk

Smelt de chocola au bain-marie en laat enigszins afkoelen.

Doe het amandelschaafsel in de keukenmachine en maal het fijn. Voeg de amandelmelk en de gesmolten chocola toe en maal alles tot een glasse pasta.

Doe de chocopasta in een potje en bewaar in de koelkast. Laat een half uurtje voordat je ‘m gebruikt op kamertemperatuur komen, zodat het weer smeerbaar wordt. Deze choco-notenpasta is een dag of 4-5 houdbaar.

notenpasta

2. hazelnoot-choco

 • 1 reep van 100 gram chocolade, 85%
 • 100 gram hazelnoten
 • 1 eetlepel hazelnootolie
 • 3 eetlepels kokosolie (neutrale smaak)

Smelt de chocola au bain-marie en laat enigszins afkoelen.

Doe de hazelnoten in de keukenmachine en maal de noten fijn, het duurt een paar minuten, maar dan komt de olie vrij en krijg je een pasta. Voeg gesmolten chocola, hazelnootolie en de kokosolie bij de fijngemalen hazelnoten in de keukenmachine en maal tot een samenhangend geheel.

Doe de chocopasta in een potje. Koelkast is waarschijnlijk niet nodig, omdat er geen zuivel in zit. Hoe lang je ‘m precies kunt bewaren weten we niet, wij hadden ‘m binnen een paar dagen op en eigenlijk werd de smaak steeds beter en dieper.

notenpasta

3. amandel-walnoot-dadel-choco

 • 1 reep van 100 gram chocola, 85% cacao
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 100 ml slagroom
 • 100 gram geschaafde amandelen
 • 75 gram walnoten
 • 3 mejdoul dadels

Dit is de meest ‘complexe’ variant, maar overheerlijk. Medjoul dadels zijn groot, dik en sappig. Ze geven de pasta een extra zoetje en laten de boel ook lekker aan elkaar kleven. Je vindt ze op de markt en bij de Oosterse buurtsuper. Vast nog wel op andere plekken, maar meestal niet in de supermarkt, dus je moet even wat verder op pad (of online bestellen).

Smelt chocola au bain-marie en laat enigszins afkoelen. Maal de amandelen en walnoten fijn in de keukenmachine. Voeg room, dadels, kokosolie en de gesmolten chocola toe en maal alles tot een samenhangend geheel.

Doe de chocopasta in een potje (wij hadden trouwens 2 potten nodig) en bewaar in de koelkast. Laat een half uurtje voordat je ‘m gebruikt op kamertemperatuur komen, zodat ie lekker smeert. Binnen een dag of 4-5 opeten. Maar waarschijnlijk is dat geen probleem. Keet Smakelijk!

notenpasta

wat kost dat eigenlijk?

Zelf choco-notenpasta maken is een stuk duurder dan een kant-en-klaar potje uit de supermarkt. Want voor 1,51 lukt het niet. Voor de ingrediënten hier boven betaal je al gauw vijf à zes euro. Daarvoor krijg je zo’n 400 gram choco-notenpasta. Maar eigenlijk is die vergelijking onzin, want in die supermarktpot zit vooral suiker en olie. In alle andere gevallen krijg je vooral noten en chocola voor je geld. Beetje appels met peren vergelijken dus. Maar nu we toch op die manier bezig zijn: die hazelnoot basic spread is juist gigantisch duur: je betaalt je namelijk blauw voor….. suiker. Misschien wist je dit alles al, voor ons was het in ieder geval toch wel weer een eye-opener om de boel zo even sec naast elkaar te zien en uit te rekenen. Wij betalen liever wat meer voor echt eten, dan dat we ons suf betalen aan een pot suiker. En wat de smaak betreft; ook dat is een wereld van verschil. Proef zelf maar 😉

Overzicht ingrediënten van de hazelnoot-chocospread uit de winkel…..

recept voor homemade choco-notenpasta zonder suiker etiketten lezen

PS: de chocopasta uit de winkel smeert een stuk makkelijker, maar dat is ook logisch met alle olie en de emulgator die er in gaat. Je kunt de homemade choco-notenpasta smeerbaarder maken door er wat extra olie aan toe te voegen.