citroentaart

citroentaart

Je weet hoe dat gaat: ‘if life gives you lemons, make lemonade’. Of citroentaart. En doe er dan ook maar meteen zo’n heerlijke portie lemoncurd bij. Als alles klaar is, geef je het leven een knipoog, nodig je een stel vrienden uit en ga je samen genieten van al het zoet en zuur dat jullie zoal in de schoot is geworpen.

voor 12 stukken / maken: 20 minuten / in de oven: 40 minuten

citroentaart

dit heb je nodig

  • 2 biologische citroenen
  • 150 ml koolzaadolie
  • 100 ml milde yoghurt
  • 125 gram lichte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 200 gram amandelmeel
  • 200 gram meel
  • 8 gram bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 3 eetlepels maanzaad
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • extra: 2 eieren: hiervan heb je alleen het eiwit nodig (NB: eigeel niet weggooien, bak er een omeletje mee)

voor de lemoncurd

  • sap van de 2 citroen
  • 100 gram roomboter
  • 120 gram suiker
  • 2 eieren

zo maak je deze citroentaart

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Rasp de schil van de citroenen, zodat je een flinke lading zest hebt.

3. Klop in een grote kom de olie, yoghurt, eieren en de suiker schuimig en voeg ook de geraspte citroenschil toe.

4. Meng in een andere kom het amandelmeel met het bakmeel en voeg ook het bakpoeder, zout, maanzaad en de gemalen kardemom.

5. Kieper de ‘natte’ ingrediënten in de kom met het meelmengsel en roer alles goed door elkaar.

6. Splits de overige twee eieren: doe de eiwitten in een brandschone mengkom. (Tip 1: zorg dat de kom en de garde vetvrij zijn, anders wordt het eiwit niet stijf. Tip 2: de eidooiers niet weggooien; daar kun je straks een omeletje mee maken).

Klop de eieren stijf, tot je pieken van het eiwit kunt maken.

7. Meng de stijfgeslagen eiwitten voorzichtig door het beslag. Het opgeklopte eiwit geeft de cake straks meer luchtigheid.

8. Bekleed de taartvorm met bakpapier. Dit gaat heel simpel: een vel bakpapier in de springvorm drukken en de overstekende randen bakpapier knip je vervolgens rondom af.

9. Tot slot stort je het beslag in de taartvorm en schuif je de citroentaart in de oven. Na 40 minuten is de cake klaar. Test voor de zekerheid nog even met een satéprikker of dit ook echt het geval is: komt de prikker er droog en schoon uit? Dan kun je de citroentaart uit de oven halen. Zo niet, laat ‘m dan nog 5-10 minuten in de oven verder bakken.

10. Voordat je aanvalt: laat de citroentaart een half uurtje afkoelen op een taartrooster. En ondertussen maak je de lemoncurd.

 zo maak je de lemoncurd

1. Zet een pan met bodempje water op het vuur en breng aan de kook. Plaats er een ander pannetje in of RVS mengkom, om de ingrediënten au bain marie te smelten. Zorg dat de bodem het water niet aanraakt.

2. Doe de boter en de suiker in de kom en laat alles smelten. Voeg ook het citroensap toe en roer alles door elkaar.

3 .Dan twee geklutste eieren toevoegen en regelmatig alles door elkaar kloppen, tot de lemoncurd dikker en lekker lobbig wordt. Dit duurt een minuut of 10.

4. Haal de lemoncurd van het vuur, hevel over naar een glazen pot of schaaltje en laat afkoelen.

citroentaart

en de rest…

…spreekt voor zich. Snij de citroentaart in stukken en serveer met een flinke dot yoghurt en wat lemoncurd. Keet Smakelijk!

citroentaart

het mafste kinderkookboek

Heb je thuis een jonge chef in de dop? Ben je op zoek naar een leuk kadootje voor je kleinkind, neefje of buurmeisje? Check dan hier ons nieuwste kinderkookboek: Chef Het Samen met tomaat. Een lekker maf – en bekroond – kinderkookboek, dat we samen met een stel kinderen uit de buurt hebben gemaakt.

kookles voor kinderen

  • 128 pagina’s in kleur
  • voor & door kinderen
  • recepten in stripvorm
  • met een flinke schep humor
  • 14,95

Bestel Chef Het Samen met tomaat hier