Deze courgette tapas zijn een lekker & simpel borrelhapje. Vul ze met een klassieke pesto, of kies juist voor rucola- of korianderpesto.
Basilicum Pesto
- 1 bosje basilicum
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 50 gram pijnboompitten, licht geroosterd
- 1/2 teentje knoflook, fijngehakt
- 1/2 theelepel zout
- kneepje citroensap
- 1,25 deciliter olijfolie
voor de courgette tapas
- 1 middelgrote courgette
- 100 gram creamcheese
Verwijder de steeltjes van de basilicum en doe de blaadjes samen met de knoflook, pijnboompitten en Parmezaanse kaas in de mengkom van de keukenmachine of staafmixer. (Ja, we weten dat je pesto eigenlijk in een vijzel moet maken, maar wij houden ook van snel en gemakkelijk).
Maal de ingrediënten fijn en giet er langzaam olijfolie erbij. Blijf malen tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Proef en voeg nog een kneepje citroen en wat versgemalen zout toe voor wat extra pit.
Snij de courgette in lange, dunne plakken. Een mandoline is hiervoor het perfecte apparaat, maar als je die niet hebt, kan het ook met de hand of met een kaasschaaf. Probeer de plakken zo dun mogelijk te snijden. Besmeer de courgetteplakken met roomkaas. En verdeel er daarna wat pesto over. Rol op en maak er een vrolijke snack van. Gebruik een cocktailprikker om de courgette tapas vast te pinnen.
Koriander Pesto
- 1 grote bos koriander
- 50 gram geschaafde amandelen, licht geroosterd
- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- ½ teentje knoflook, geperst
- ½ theelepel versgemalen zout
- kneepje citroensap
- 1,25 deciliter olijfolie
Was de koriander en verwijder de steeltjes. Meng de koriander met de knoflook, amandelen en Parmezaans kaas in de keukenmachine. Olijfolie erbij gieten, malen tot alles gebonden is. Kneepje citroensap en wat versgemalen zout: klaar!
Rucola Pesto
- 1 flinke hand rucola (30 gram)
- 1 bosje basilicum (30 gram blaadjes)
- 75 gram walnoten
- 50 gram Parmezaanse kaas, versgeraspt
- 1 teentje knoflook, geperst
- ½ theelepel versgemalen zout
- kneepje citroen
- 1,25 deciliter olijfolie
Was de rucola en basilicum. Verwijder de steeltjes van de basilicum. Meng rucola en basilicum met de knoflook, walnoten en Parmezaans kaas in de keukenmachine. Langzaam olijfolie erbij, malen tot het gebonden is. Beetje citroensap en versgemalen zout erbij.
Tip: Pesto kun je minstens een week in de ijskast bewaren. Giet er een laagje olijfolie op. Dan blijft de pesto fris en groen.