Deze couscous met groenten is heerlijk comfort food. Maar niet denken dat je lui achterover kunt hangen als je alles naar binnen schuift. Want de harissa zorgt voor een prima kick. Kijk, zo krijg je precies op je bord waar je altijd al naar verlangde.
voor 4-6 personen / maken: 15 minuten / op het vuur 15 minuten
dit heb je nodig
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 rode ui, 100 gram
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 cm verse curcuma, geraspt
- 300 gram winterpeen
- 100 gram krieltjes
- 1 courgette, 350 gram
- 2 vleestomaten of 4 Tasty Tom tomaten
- snufje kaneel
- versgemalen peper en zout
- 1 pot kikkererwten, uitlekgewicht 400 gram
- 1 eetlepel honing
- citroensap
- klein bosje peterselie
- couscous
zo maak je deze couscous met groenten
1. Zet een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur en verwarm daarin 2 eetlepels olie.
2. Snij de rode ui in grove stukken fruit een minuut of vijf.
3. Hak ondertussen de wortel in blokjes. Voeg de knoflook en de curcuma bij de ui in de pan en doe ook de wortel erbij. Schep alles om.
4. Hak de courgette, de krieltjes en de vleestomaten in blokjes en voeg ze bij de rest in de pan.
5. Maal er wat zwarte peper en zout over, voeg een scheutje water toe en de honing. En zet het vuur hoger. Zodra de boel kookt, het vuur weer lager zetten en met de deksel op de pan met groenten een kwartiertje laten pruttelen.
tijd voor de harissa
Terwijl de groenten op het vuur staan te pruttelen (stap 5), kun je de harissa maken (de ingrediënten hiervoor staan rechts boven op deze pagina). Harissa is een hete, soort sambal-achtige saus waarmee je ontzettend veel gerechten kunt pimpen. Bij deze couscous met groenten werkt ie als een tierelier. Maar je kunt met harissa ook heel goed een pizza, soep, of een tosti tot grote hoogten brengen. Maak ‘m zo mild of pittig als je wilt, dat is simpelweg een kwestie van veel of weinig Spaanse pepers gebruiken. Naar harissa maatstaven is deze variant best mild. Dus voor iedereen met kinderen aan tafel: het valt te proberen 🙂
6. Zet de oven op de hoogste grilstand.
7. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Leg de paprika’s op een bakplaat en schuif voor een paar minuten in de oven, direct onder de gril, tot het vel begint te blakeren.
8. Hevel de geblakerde paprika’s over naar een steelpannetje en doe de deksel erop. De stoom zorgt ervoor dat het vel losser gaat zitten. na een minuut of 5-10 zijn de paprika’s voldoende afgekoeld en trek je het velletje er heel gemakkelijk af.
9. Dan stamp je het korianderzaad, het komijnzaad en karwijzaad fijn in de vijzel. Doe de fijngemalen specerijen met de schoongemaakte paprika’s en de rest van de ingrediënten in de mengbeker van je staafmixer. Maal tot een gladde saus. En klaar is je harissa.
tijd om de couscous met groenten op te scheppen
10. Voeg de afspoelde kikkererwten en het sap van een halve citroen toe aan de pan met groenten. Proef op peper en zout.
11. Kook de couscous volgens de instructies op de verpakking. meestal is het in vijf minuten gefikst.
12. Schep de couscous met groenten op de borden. En voeg er een schepje harissa aan toe. Hak er wat verse peterselie over. Hardgekookt eitje erbij is een aanrader (dan is het gerecht uiteraard niet meer vegan, maar . Keet Smakelijk!
het mafste kinderkookboek
Check hier ons nieuwste kookboek: Chef Het Samen met tomaat. Een lekker maf – en bekroond – kinderkookboek, dat we samen met een stel kinderen uit de buurt hebben gemaakt.
- 128 pagina’s in kleur
- voor & door kinderen
- recepten in stripvorm
- met een flinke schep humor
- 14,95
Bestel Chef Het Samen met tomaat hier