kidsproof recept voor freekeh salade Keet Smakelijk #KeetSmakelijk

freekeh salade

Toch grappig; een graansoort die al duizenden jaren bestaat in het midden-Oosten, wordt opeens een megahit in het Westen. Dat is dus Freekeh (spreek uit: Friekah!). En het is letterlijk hot stuff als je er deze freekeh salade mee maakt.

voor 4 personen / maken: 10 minuten / freekeh koken: 15 minuten

  • 200 gram freekeh (je vindt het in het schap naast de couscous en rijst)
  • 1 komkommer
  • 100 gram kalamata olijven (zonder pit)
  • 150 gram mozzarella of 100 gram feta
  • handje bladpeterselie
  • paar takjes dille olijfolie

zo maak je deze freekeh salade

Kook de freekeh volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Dit duurt zo’n 15 minuten. Als de freekeh gaar is, afgieten en laten afkoelen op een grote, platte schaal.

Hak ondertussen alle overige ingrediënten fijn. De komkommer kun je schillen, maar het hoef niet, hak ‘m in stukjes van ½ cm x ½ cm. Snij de olijven in vieren en verdeel de mozzarella ook in kleine stukjes. Als je feta gebruikt, wordt de salade iets ‘strakker’ van smaak. Feta hoeft je niet te snijden, maar kun je gewoon grof ‘verkruimelen’. Verwijder de steeltjes van de peterselie en de dille en hak het blad fijn.

Meng alle ingrediënten door de afgekoelde freekeh, proef op zout en schenk er wat olijfolie over. Klaar is je freekeh salade. Keet Smakelijk!

kidsproof recept voor freekeh salade Keet Smakelijk #KeetSmakelijk

hoe zit dat met freekeh?

meteen na de oogst wordt het op het land al gebrand en geroosterd, waardoor het z’n bijzondere smaak krijgt. Dat kan omdat Freekeh heel jong wordt geoogst, als het nog groen is. Het bevat veel vocht, dus het vliegt niet in de fik. Het jonge graan bevat veel mineralen en vitamines en heeft ook nog eens vier keer (!) zoveel vezels als zilvervliesrijst. Maar Freekeh is veel lekkerder dan rijst, onze kinderen zijn er dol op. Tijdens het koken zetten we natuurlijk het geniale Le Freak van Chic op, net zo sexy en suave als Funky Freekeh zelf. Een hit van dertig jaar geleden met een graan van drieduizend jaar geleden: met deze freekeh salade swingt het de pan uit.