gele rijst

gele rijst

Curcuma is een geweldig tovermiddel om je eten meer smaak en kleur te geven. Onmisbaar in de curry en ook heel fijn om zelf gele rijst mee te maken.

lekker & gezond

Als klap op de vuurpijl blijkt dat spul ook nog eens berengezond; er worden wel 600 positieve eigenschappen aan toegeschreven. Dat gele poeder in je keukenkastje is gewoon keihard een van de beste natuurlijke geneesmiddelen ter wereld. Wij gaan snel een pannetje gele rijst maken!

zelf gele rijst maken: zo pak je het aan

Verwarm de olie op een laag vuurtje in een pan met dikke bodem. Voeg de ui toe en fruit ongeveer 3 minuten. Dan de curcuma en het zout erbij. Rijst toevoegen en alles omscheppen, zodat de rijst geel ziet. Klein beetje versgemalen, zwarte peper erbij; de peper zorgt ervoor dat de curcuma extra goed wordt opgenomen. Water toevoegen en de rijst gaar koken

Gele rijst kun je natuurlijk met van alles en nog wat combineren. Bijvoorbeeld: roerbakgroenten in wok, pindasaus en wat emping erbij. Klaar is je maal!

tip 1

Instructies op rijstverpakkingen kunnen erg variëren, maar dit is onze gouden truc: Voeg water toe, tot 1 vingerkootje boven de rijst. Het water met de rijst aan de kook brengen. Ongeveer 1 minuut goed laten koken. Dan op het kleinste pitje, op het laagste vuur in 15-20 minuten, met deksel op de pan, gaar laten worden. That’s all folks!

tip 2

 Lees ook even het verhaal van Jaap: Werkt voeding als medicijn? Jaap heeft een levensbedreigende taaislijmziekte. Sinds zijn tweede eet hij een paar keer per dag een soort supermoes waarin curcuma en sojabonen zijn verwerkt. Zes jaar nadat Jaap begonnen is met het eten van deze supermoes, is zijn diagnose veranderd van een ernstige naar een milde vorm van taaislijmziekte. De ziekte is voor hem nu niet meer dodelijk en zijn verwachte levensduur is vermoedelijk normaal.

tip 3

Curcuma vlekt enorm, dus trek zeker even een schort aan, voordat je gele rijst gaat maken 🙂

gele rijst